ΔΙΕΘΝΗΣ ΕΚΘΕΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ 8-11 ΜΑΪΟΥ
Κυριακή 11 Μαΐου, 12:00-13:00
Eκδόσεις Ακρίτας | Περίπτερο 13 / Stand 16 - 17
Με αφορμή τα βιβλία, Η αγία Μαρία των Παρισίων, Αλέξανδρος Σμόρελ, Η ασκητική της αγάπης, Ο Άρχιεπίσκοπος Λουκάς, Μάρτυρες, Μαρτύριο και Προφητική Μαρτυρία
Το 2025 συμπληρώνονται 80 χρόνια από τη λήξη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, καθώς και από το μαρτύριο της Ορθόδοξης μοναχής Μαρίας Σκομπτσόβα του Παρισιού, η οποία θανατώθηκε στο Στρατόπεδο Συγκέντρωσης του Ράβενσμπρυκ. Ποιήτρια και καλλιτέχνης, διανοούμενη και θεολόγος, αντιστασιακή, κοινωνική εργάτρια και διάκονος των φτωχών και των διωκόμενων, η Μαρία Σκομπτσόβα αναγνωρίστηκε ως μια σύγχρονη μαρτυρία αγιότητας. Στον βίο της συναντήθηκαν η ασκητική της αγιότητα, η αγιότητα της θυσιαστικής προσφοράς και η αγιότητα της έμπρακτης μαρτυρίας απέναντι σε ιστορικά φαινόμενα που ταυτίστηκαν με τις πιο σκοτεινές σελίδες της παγκόσμιας ιστορίας.
Προσεγγίζουμε παράξενες διαδρομές της αγιότητας μέσα στη ζωή της Εκκλησίας, από τα πρώτα χριστιανικά χρόνια ως σήμερα, προσκαλώντας μας σε μια συνάντηση με το μυστήριο της σωτηρίας του ανθρώπου και του Κόσμου, και τη δυνατότητα της μεταμόρφωσης της ιστορίας, μέσα στην απόλυτη ελευθερία της αγάπης. Στην έρημο ή στην πόλη, ο δρόμος της εν Χριστώ αγάπης μένει πάντα ριζικά ελεύθερος.
Ομιλητές:
Παναγιώτατος Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης κ. Φιλόθεο
Παναγιώτης Υφαντής, Καθηγητής Τμήμ. Θεολογίας Α.Π.Θ.
Αικατερίνη Δροσιά, Δρ Θεολογίας, Εκπαιδευτικός
Νίκος Κοσμίδης, ΜΑ Ορθοδοξίας, Υποψήφιος διδάκτωρ Αρχιτεκτονικής στο Δ.Π.Θ.
Συντονισμός: Μαρία Κοκκίνου, Εκδότρια
ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΑ ΟΜΙΛΗΤΩΝ
Ο Σεβ. Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης κ. Φιλόθεος (κατά κόσμον Θεοχάρης Θεοχάρης) γεννήθηκε στις 9 Ιουλίου 1977 στη Χαλκίδα. Σπούδασε τη Θεολογία στη Θεολογική Σχολή Αθηνών και πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές στη Θεολογική Σχολή Θεσσαλονίκης. Υπηρέτησε ως Ιεροκήρυκας (2002-2009) και Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος (2009-2016) της Μητροπόλεως Χαλκίδος. Το 2016 διορίστηκε Γραμματέας της Συνοδικής Επιτροπής Εκκλησιαστικής Εκπαιδεύσεως και Επιμορφώσεως του Εφημεριακού Κλήρου. Το 2018 διορίστηκε Α΄ Γραμματέας-Πρακτικογράφος της Ιεράς Συνόδου. Στις 21 Μαρτίου 2019 διορίστηκε Αρχιγραμματέας της Ιεράς Συνόδου. Στις 15 Οκτωβρίου 2019 χειροτονήθηκε στον Μητροπολιτικό Ναό Αθηνών τιτουλάριος Επίσκοπος Ωρεών, Βοηθός Επίσκοπος της Αρχιεπισκοπής Αθηνών. Στις 9 Οκτωβρίου 2023, εξελέγη Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης από την Ιερά Σύνοδο της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος.
Ο Παναγιώτης Αρ. Υφαντής γεννήθηκε στην Αθήνα το 1966. Σπούδασε Θεολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και υπήρξε υπότροφος στην Pontificia Universita "San Nicola" στο Μπάρι της Ιταλίας (1988 - 1991), όπου ειδικεύθηκε στην έρευνα των σχέσεων μεταξύ Ορθοδοξίας και Ρωμαιοκαθολικισμού. Έχει συμμετάσχει σε επιστημονικά συνέδρια και ερευνητικά προγράμματα και έχει συντάξει άρθρα ιστορικού και θεολογικού περιεχομένου καθώς και κείμενα πνευματικού προβληματισμού για ελληνικά και ιταλικά περιοδικά. Έχει δημοσιεύσει τις ποιητικές συλλογές "Καταγραφή" (εκδ. Αρμός, 1997) και "Λειμωνάριον" (εκδ. Διάττων, 2001), ενώ η μελέτη του "Μέγα Σπήλαιο: Ιστορία, πνευματική και εθνική μαρτυρία" (εκδ. Ι Μητροπόλεως Καλαβρύτων και Αιγιαλείας, Αθήναι 1999) τιμήθηκε με το Βραβείο της Τάξεως Γραμμάτων και Τεχνών της Ακαδημίας Αθηνών. Από τον Σεπτέμβριο του 2006 υπηρετεί στο Τμήμα Θεολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών ως λέκτορας στον Τομέα Εκκλησιαστικής Ιστορίας, Χριστιανικής Γραμματείας, Αρχαιολογίας και Τέχνης.
Η Δροσιά Αικατερίνη είναι Διδάκτορας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Είναι κάτοχος Μεταπτυχιακού Διπλώματος του τμήματος Θεολογίας ΑΠΘ στον κλάδο Ερμηνευτικής Θεολογίας με ειδίκευση στην Καινή Διαθήκη και κάτοχος Μεταπτυχιακού Διπλώματος του τμήματος Γερμανικής Γλώσσας και Φιλολογίας ΑΠΘ με κατεύθυνση Γλωσσολογία - Διδακτική. Είναι πτυχιούχος του τμήματος Θεολογίας ΑΠΘ και του τμήματος Γερμανικής Γλώσσας και Φιλολογίας ΑΠΘ. Ύπήρξε επιστημονικός συνεργάτης στον τομέα Καινής Διαθήκης του τμήματος Θεολογίας ΑΠΘ.
Σήμερα εργάζεται ως Εκπαιδευτικός στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση. Έχει εκδοθεί η διδακτορική της διατριβή με θέμα: «Η Μαρία Μαγδαληνή στη Βιβλική και Μεταγενέστερη Χριστιανική Παράδοση. Ιστορία – Θεολογία -Θρύλος».
Ο Νίκος Κοσμίδης σπούδασε Γραφικές Τέχνες, Ευρωπαϊκό Πολιτισμό και είναι κάτοχος ΜΑ στην Ορθόδοξη Θεολογία. Διετέλεσε μέλος της Επιτροπής Εchos του Παγκοσμίου Συμβουλίου Εκκλησιών, της Επιτροπής Λατρείας του Συμβουλίου Ευρωπαϊκών Εκκλησιών και Γ.Γ. του Κέντρου CEMES. Συμμετέχει στον συντονισμό του προγράμματος Δράσεις Ιστορίας Μνήμης Πολιτισμού και έχει πραγματοποιήσει επτά ατομικές εκθέσεις φωτογραφίας με θέμα την Οικουμενική κίνηση, τον διαπολιτισμικό διάλογο και χώρους μνήμης της Ευρώπης.
Είναι υποψήφιος διδάκτωρ στο Τμήμα Αρχιτεκτονικής του ΔΠΘ.