«Εξομολόγηση: Το δώρο του Θεού στην ατέλεια
και ελλειμματικότητα του βίου μας»

Οι Εκδόσεις Πορφύρα διοργανώνουν διαδικτυακή εκδήλωση με αφορμή το βιβλίο του Jim Forest,
Εξομολόγηση, το κατώφλι της συγχώρεσης.

 

 

book

 

button
 

 

Δευτέρα 5 Απριλίου, 6:00 μ. μ. 

Για να παρακολουθήσετε ζωντανά τις ομιλίες πατήστε στο youtube   και το Facebook  των εκδόσεων Πορφύρα-Ακρίτας. 

 

 
 

Αμαρτία: Μια λέξη με επτά γράμματα. Η αίσθηση ότι αμαρτάνουμε έχει ατροφήσει τόσο πολύ στις μέρες μας, ώστε ακόμη και στην εξομολόγηση παρατηρείται το φαινόμενο οι άνθρωποι να εξηγούν τις πράξεις τους, παρά να αναγνωρίζουν πως επείγει να λάβουν τη συγχώρηση του Θεού γι΄αυτές.

 

Ερωτήματα που θα αποτελέσουν το πλαίσιο για γόνιμη συζήτηση και ανάλυση:

  • Τι αποτελεί σήμερα εμπόδιο για το μυστήριο της εξομολόγησης;
  • Γιατί είναι αναγκαία η μαρτυρία του ιερέα και γιατί να εξομολογούμαστε ενώπιον ενός άλλου ανθρώπου;
  • Γιατί ο σημερινός άνθρωπος αναζητά απεγνωσμένα δικαιολογίες για να αποφύγει την εξομολόγηση;
  • Γιατί δεν υπάρχουν αυστηρά «ιδιωτικές» αμαρτίες και γιατί όλες οι αμαρτίες μας στρέφονται τόσο ενάντια στον Θεό και στον εαυτό μας όσο και ενάντια στον πλησίον μας;
  • Γιατί το αίσθημα ενοχής αποτελεί το αναγκαίο υπόβαθρο για τη μετάνοια;
  • Με ποιον τρόπο η εξομολόγηση διαφυλάσσει και ανανεώνει τη σχέση μας με τον Θεό;

 

Στην παρέα μας συμμετέχουν οι:
Πρωτ. Θεμιστοκλής Μουρτζανός, Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος-Υπ. Νεότητας Ιεράς Μητρόπολης Κερκύρας.
Πρωτ. Χαράλαμπος Παπαδόπουλος, Εφημέριος στην ενορία Αγίας Ειρήνης Μονοφατσίου Ηρακλείου Κρήτης και συγγραφέας.
Νικόλαος Ξιώνης, Αναπλ. Καθηγητής Συμβολικής και Δογματικής της Θεολογικής Σχολής Αθηνών.
Όλγα Νικολαΐδου, Ψυχοθεραπεύτρια, ηθοποιός.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης θα προβληθεί ολιγόλεπτο video του Jim Forest ο οποίος θα μιλήσει για το βιβλίο του.


Τη συζήτηση θα συντονίσει η εκδότρια Μαρία Κοκκίνου.

 

 
 
     

bio

Jim Forest

     
 

π. Θεμιστοκλής Μουρτζανός

 

π. Χαράλαμπος Παπαδόπουλος

 

Νικόλαος Ξιώνης

 
 
     

bio

Όλγα Νικολαΐδου

     
 
 

 

Βιογραφικό Jim Forest

Ο Jim Forest γεννήθηκε το 1941 στο Σολτ Λέικ της Γιούτα. Βαπτίστηκε Χριστιανός σε μια Επισκοπελιανή ενορία στα δώδεκα χρόνια του και αργότερα εντάχθηκε στο Ναυτικό, το οποίο όμως εγκατέλειψε ως αντιρρησίας συνείδησης. Εργάστηκε στην εφημερίδα Καθολικός Εργάτης στη Νέα Υόρκη καθώς και σε άλλες εφημερίδες και έντυπα. Μια σημαντική διάσταση της ζωής του αποτελεί η ένταξή του στα κινήματα ειρήνης, ιδιαίτερα σ' εκείνα που ήταν ενάντια στον Πόλεμο του Βιετνάμ. Από τον Προτεσταντισμό πέρασε στον Καθολικισμό. Εντάχθηκε στην προσπάθεια Καθολικός Εργάτης της Dorothy Day, δούλεψε εθελοντικά στα Σπίτια Φιλοξενίας, όπου προσπαθούσαν να ζούν το Ευαγγέλιο μ' έναν απλό και κυριολεκτικό τρόπο: Όσοι ανήκαν στον Καθολικό Εργάτη, προσπαθούσαν να έχουν μόνο τα ελάχιστα απαραίτητα αγαθά∙ αγκαλιάζαν εκούσια τη φτώχεια και έμεναν μακριά από τον πόλεμο και κάθε μορφή βίας. Η Dorothy Day τον πήγε για πρώτη φορά σε μια Ρωσική Εκκλησία. Τον γοήτευσε το γεγονός ότι στην Ορθοδοξία προσεύχεται και το σώμα: το σημείο του σταυρού, οι γονυκλισίες, οι μετάνοιες, απλές και στρωτές, η ορθοστασία την ώρα της Λειτουργίας, η παράδοση της καρδιακής προσευχής: «Κύριε Ιησού Χριστέ, Υιέ του Θεού, ελέησόν με», η προετοιμασία για τη Θεία Κοινωνία, με ιδιαίτερη έμφαση στη συγχώρηση ως απαραίτητη προϋπόθεση για τη συμμετοχή στο Μυστήριο. Του άρεσε να μένει στον Ναό και να παρακολουθεί από μακριά το Μυστήριο της Εξομολόγησης: Ο εξομολογούμενος και ο πνευματικός, στο πλαϊνό κλίτος της εκκλησίας, απέναντι από το τέμπλο, σχεδόν πρόσωπο με πρόσωπο: σκηνή τρυφερότητας και οικειότητας. Την Κυριακή των Βαΐων του 1988 εισήλθε στην Ορθόδοξη Εκκλησία. Την Κυριακή της Πεντηκοστής τον ακολούθησε και η σύζυγός του, Νάνσυ. Ο ίδιος επισημαίνει: «Στην Ορθοδοξία νιώθουμε βαθύτερα δεμένοι με την πρώτη Εκκλησία, γευόμαστε μια ζωντανή λειτουργική ζωή. Πολλά από εκείνα που παραμελεί ο Καθολικισμός και έχουν εγκαταλείψει οι Προτεσταντικές Ομολογίες, ιδιαίτερα η εξομολόγηση και η νηστεία, στην Ορθόδοξη ζωή κατέχουν σημαντική θέση». Ο Jim Forest είναι γραμματέας της Ορθόδοξης Αδελφότητας για την Ειρήνη.

 

Βιογραφικά ομιλητών

Ο Πρωτ. Θεμιστοκλής Μουρτζανός γεννήθηκε στην Ερμούπολη Κυκλάδων το 1971. Το 1992 έλαβε το πτυχίο της Φιλολογίας και το 1998 το πτυχίο της Θεολογίας από το Πανεπιστήμιο Αθηνών. Τον Οκτώβριο του 2001 απέκτησε Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Ειδίκευσης (ΜΔΕ), ενώ το 2009 αναγορεύθηκε Διδάκτωρ του Τμήματος Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.Τον Δεκέμβριο του 1995 χειροτονήθηκε στον Βόλο διάκονος και τον Σεπτέμβριο του 1996 πρεσβύτερος από τον μακαριστό Μητροπολίτη τότε Δημητριάδος Χριστόδουλο. Διακόνησε στην Ιερά Μητρόπολη Δημητριάδος ως Υπεύθυνος Νεότητος, Εκπρόσωπος Τύπου, Υπεύθυνος του Κλάδου εκδόσεων και Διαδικτύου, καθώς και του τομέα Κατασκηνώσεων. Από το 2002 υπηρετεί ως θεολόγος στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση. Το 2003 μετατέθηκε στην Ιερά Μητρόπολη Κερκύρας, όπου υπηρετεί ως Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος και ως Υπεύθυνος Νεότητος. Είναι συνεργάτης του ραδιοφωνικού σταθμού της Εκκλησίας της Ελλάδος. Αρθρογραφεί τακτικά στον ημερήσιο και περιοδικό τύπο, καθώς και σε εκκλησιαστικά και επιστημονικά έντυπα. Είναι έγγαμος και πατέρας τεσσάρων παιδιών.

Ο Πρωτ. Χαράλαμπος Παπαδόπουλος γεννήθηκε το 1975 στο Ηράκλειο Κρήτης. Φοίτησε στην Ανωτάτη Εκκλησιαστική Ακαδημία Κρήτης και μετέπειτα στη Θεολογική Σχολή Θεσσαλονίκης. Ασχολήθηκε με τις νέες μορφές πληροφοριακής επικοινωνίας, ιδιαιτέρως με το blogging, δημιουργώντας πολλά ιστολόγια, με σημαντικότερο το π.Λίβυος: https://plibyos.blogspot.com και είναι συγγραφέας πολλών βιβλίων. Σήμερα ζει στη νότια Κρήτη, στο χωριό Πύργος Μονοφατσίου, και είναι εφημέριος στην ενορία Αγ. Ειρήνης Πύργου. Είναι έγγαμος και έχει τρία παιδιά.

Ο Νικόλαος Ξιώνης είναι Αναπληρωτής Καθηγητής Δογματικής και Συμβολικής Θεολογίας του Τμήματος Θεολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Είναι πτυχιούχος και διδάκτορας της Θεολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και κάτοχος ακαδημαϊκού τίτλου της Φιλοσοφικής και Θεολογικής Ακαδημίας Sankt Georgen Φρανκφούρτης με εξειδικευμένες σπουδές στη Φιλοσοφία και στη ρωμαιοκαθολική και ευαγγελική Θεολογία. Είναι μέλος της Διεθνούς Ενώσεως Δογματολόγων της Ορθοδόξου Θεολογίας και της Διεθνούς Ενώσεως Πατερικών Σπουδών. Έχει δημοσιεύσει μονογραφίες φιλοσοφικού και θεολογικού περιεχομένου, έχει συμμετάσχει σε πλήθος συνεδρίων στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, άρθρα του έχουν δημοσιευθεί στην αγγλική, γερμανική και ρουμανική γλώσσα και είναι υπεύθυνος διαπανεπιστημιακών συνεργασιών μεταξύ του Πανεπιστημίου Αθηνών και Πανεπιστημίων του εξωτερικού.

Η Όλγα Νικολαΐδου γεννήθηκε και ζει στην Αθήνα με τον σύζυγό της, Στέφανο Κούμπη. Οι σπουδές της ήταν στη Νομική Σχολή Αθηνών (νομικό τμήμα). Το 2008 αποφοίτησε από την Ανώτερη Σχολή Δραματικής Τέχνης «Δήλος», της Δήμητρας Χατούπη. Έχει εργασιακή εμπειρία ως δημοσιογράφος, στην τηλεόραση, στο ραδιόφωνο σε σάιτ, σε εφημερίδα και σε Γραφείο Τύπου. Ως ηθοποιός έχει κάνει αρκετές παραστάσεις στο θέατρο, παρουσιάσεις βιβλίων, ενώ έχει επίσης συμμετάσχει σε κινηματογραφικές ταινίες. Τον Φεβρουάριο του 2020 έπαιξε στην παράσταση «Λευκό Ρόδο», στο «Γυάλινο Μουσικό Θέατρο», σε διασκευή –σκηνοθεσία της Δέσποινας Σαμαρά, μια παράσταση βασισμένη στην αληθινή ιστορία της ομώνυμης φοιτητικής αντιναζιστικής οργάνωσης. Έχει παρακολουθήσει σεμινάρια συγγραφής ενώ με κείμενά της έχει συμμετάσχει σε συλλογικά έργα. Τον Μάιο του 2018 κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις ΑΡΜΟΣ το πρώτο της μυθιστόρημα με τίτλο «Άνεμος Ωραίος». Έχει διδάξει για πολλά χρόνια, σε Σχολές Δημοσιογραφίας. Είχε την τιμή και τη χαρά να διδάξει Ελληνικά στο Κυριακάτικο Σχολείο Μεταναστών για τρία χρόνια. Φοίτησε στην Ελληνική Εταιρεία Αναλυτικής Ομαδικής και Οικογενειακής Ψυχοθεραπείας και αυτή την περίοδο εργάζεται ως ψυχοθεραπεύτρια.

 

Η εκδήλωση θα γίνει με την υποστήριξη του bookia.gr