ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚO ΠΡΟΓΡΑΜΜA

 

ΑΡΧΑΙΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Θέμα: Πώς κτίστηκε ο Παρθενώνας;

Με αφορμή το βιβλίο: «Μυστήριο από την Πεντέλη στον Παρθενώνα», της  αρχαιολόγου Μαρίας Μουγνάι.

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα εξελίσσεται μέσα στην σχολική τάξη, με σκοπό την ενεργοποίηση όλων των αισθήσεων των παιδιών μέσα από δραστηριότητες που θα τα μεταφέρουν νοερά στην καθημερινή ζωή της αρχαίας Αθήνας.

Στόχοι του προγράμματος 

1) Να έρθουν τα παιδιά σε επαφή με την πολιτιστική κληρονομιά μας και το πλούσιο πολιτιστικό περιβάλλον μέσω μιας βιωματικής δραστηριότητας. 2) Να γνωρίσουν και να κατανοήσουν καλύτερα την αρχαία ιστορία μας, και να ευαισθητοποιηθούν στην προστασία των μνημείων, που είναι ευθύνη όλων μας.

Τα παιδιά μέσα από τις δραστηριότητες μαθαίνουν το χρονικό του κτισίματος του Παρθενώνα, τα υλικά που χρησιμοποιήθηκαν, τα εργαλεία με τα οποία δούλευαν το «μάρμαρο» οι κτίστες της εποχής, τους αρχιτέκτονες του έργου, τον τρόπο εξόρυξης των μαρμάρων από τα λατομεία της Πεντέλης, αλλά και την καθημερινή ζωή στην αρχαία Ελλάδα. 

Λεπτομέρειες του προγράμματος

Διάρκεια : 45΄

Ηλικίες: Δ΄ Δημοτικού

Αριθμός παιδιών: Μέχρι 25 

Συζήτηση – Παρουσίαση

Γνωριμία με τα παιδιά και μέσα από ερωταποκρίσεις μπορούν τα παιδιά να κατανοήσουν την χρυσή εποχή του Περικλή που κτιζόταν ο Παρθενώνας.

Ιστορική αναδρομή 

Πότε ξεκίνησε το κτίσιμο του Παρθενώνα, ποιοι ήταν οι αρχιτέκτονες του έργου, γιατί ήταν αφιερωμένος στην Θεά Αθηνά; Γιατί ονομάστηκε Παρθενώνας; Πόσα χρόνια διήρκησε το κτίσιμό του. 

Ανακαλύπτουμε την Ακρόπολη και τον Παρθενώνα

Ανακαλύπτουμε τα γλυπτά του Παρθενώνα και τις τεχνικές που χρησιμοποιούσαν μέσα από το θεατρικό παιχνίδι και την καλλιτεχνική δημιουργία.

Βιωματικά παιχνίδια

Θεατρικό παιχνίδι

Γινόμαστε οι ήρωες του βιβλίου και μεταφερόμαστε με την μηχανή του χρόνου στην αρχαία Ελλάδα και συγκεκριμένα στην Πεντέλη και στην Ακρόπολη.

Οι ήρωες της ιστορίας μας είναι:

Λυσικράτης, Ορέστης, Νεφέλη, Αριστομένης, Σιδηρουργός, Αμπελουργός, Κριτίας, Καλλικράτης, Ικτίνος, Φειδίας.

Κατασκευή

Γινόμαστε μικροί γλύπτες, όπως ο Φειδίας και φτιάχνουμε την δική μας μετόπη.

Πώς;

Υλικά

·         Ένα κομμάτι πηλού ή πλαστελίνης

·         Χρώματα για τον πηλό

·         Ένα κομμάτι κορδέλας

 

Για πληροφορίες (Τμήμα Marketing-Ελένη Δημητριάδου-2130291224)