book

ISBN: 978-618-5573-05-8, ΣΧΗΜΑ: 14Χ20,5, ΣΕΛ.: 112, Τ.: 10,00€ 

button

 

Σάββατο 19 Νοεμβρίου, 6:00 μ.μ.
Οι εκδόσεις Ακρίτας, παραμονές της εορτής των Εισοδίων της Θεοτόκου,
διοργανώνουν εκδήλωση μνήμης
στο πρόσωπο του μακαριστού Ιερέα και Θεολόγου π. Μιχαήλ Καρδαμάκη,
με αφορμή την έκδοση του βιβλίου του,
στο Πνευματικό κέντρο του Ιερού Ναού Αγίου Παντελεήμονος Ιλισσού, Καλλιρρόης 19, στην Αθήνα.
   


 
Για την προσωπικότητα του π. Μιχαήλ αλλά και για το βιβλίο θα μας μιλήσουν τρεις σημαντικοί πνευματικοί άνθρωποι και θεολόγοι, που γνώρισαν τον ίδιο και το ιερατικό του έργο.

Ομιλητές

π. Σπυρίδων Βασιλάκος, Εφημέριος του Ιερού Προσκυνηματικού Ναού Ευαγγελιστού Λουκά Θηβών

π. Σπυρίδων Λόντος, Εφημέριος του Ιερού Ναού Αγίου Παντελεήμονος Ιλισσού

Παναγιώτης Ανδριόπουλος, Θεολόγος και Μουσικός

Την οικογένεια του π. Μιχαήλ Καρδαμάκη θα εκπροσωπήσει ο γιος του Δημήτρης Καρδαμάκης, Διευθυντής Μονάδας Ακτινοθεραπευτικής Ογκολογίας, Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Πατρών.

Συντονίζει η εκδότρια Μαρία Κοκκίνου.

Η εκδήλωση θα διανθιστεί με μελοποιημένα ποιήματα του π. Μιχαήλ Καρδαμάκη, από τον Παναγιώτη Ανδριόπουλο, και το μουσικό του σχήμα «Πολύτροπον».

Δάφνη Πανουργιά, τραγούδι
Παναγιώτης Ανδριόπουλος, φωνή

 

 

 

 

 
 

Π. Σπυρίδων Βασιλάκος

 

Π. Σπυρίδων Λόντος

 

Παναγιώτης Ανδριόπουλος

 
 
     

bio

     
     

Δημήτρης Καρδαμάκης

     

 


Ο πρωτοπρεσβύτερος π. Μιχαήλ Καρδαμάκης γεννήθηκε το 1932 στην Κρήτη. Σπούδασε Θεολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και διεύρυνε τις σπουδές του στο Graz της Αυστρίας. Αναγορεύτηκε διδάκτωρ Θεολογίας στη Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Αφιέρωσε τη ζωή του στην οργάνωση και αναβάθμιση της Εκκλησιαστικής Εκπαιδεύσεως. Ανήκει στη χορεία των σπουδαίων σύγχρονων ορθόδοξων θεολόγων και χαρακτηρίζεται ως ο θεολόγος της άσκησης, της ελευθερίας και της ομορφιάς. To συγγραφικό του έργο περιλαμβάνει περί τα 20 βιβλία. Κοιμήθηκε το 2008.   


 

Βιογραφικά ομιλητών

Ο π. Σπυρίδων Βασιλάκος γεννήθηκε στον Πειραιά. Είναι πτυχιούχος της Ανωτέρας Εκκλησιαστική Σχολής Αθηνών και του τμήματος Κοινωνικής Θεολογίας της Θεολογικής Σχολής Αθηνών. Τον Ιανουάριο του 1995 χειροτονήθηκε διάκονος από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη πρώην Πειραιώς κ. Καλλίνικο και το Σεπτέμβριο του 1998 πρεσβύτερος από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη πρώην Θηβών και Λεβαδείας και νυν Μακαριώτατατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών κ. Ιερώνυμο. Είναι εφημέριος του Ιερού Προσκυνηματικού ναού Ευαγγελιστού Λουκά Θηβών. Διακονεί ως υπεύθυνος του Εκκλησιαστικού Ραδιοφώνου της τοπικής Εκκλησίας.

Ο πρωτοπρεσβύτερος π. Σπυρίδων Λόντος σπούδασε στην Ανωτέρα Εκκλησιαστική Σχολή Αθηνών (1986-1989) και στο Ποιμαντικό Τμήμα της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών (1989-1993). Κατέχει μεταπτυχιακό δίπλωμα ειδίκευσης στις Βιβλικές Σπουδές από το τμήμα Κοινωνικής Θεολογίας του ΕΚΠΑ και σήμερα είναι Διδάκτωρ στο τμήμα Θεολογίας ΕΚΠΑ. Χειροτονήθηκε Διάκονος στις 16 Νοεμβρίου 1997 και Πρεσβύτερος στις 12 Δεκεμβρίου του ίδιου έτους από τον τότε Γραμματέα της Ιεράς Συνόδου, Επίσκοπο Διαυλείας και νυν Μητροπολίτη Διδυμοτείχου κ.κ. Δαμασκηνό, στον Ι.Ν. Ζωοδόχου Πηγής, στην οδό Ακαδημίας, όπου διορίστηκε και τακτικός εφημέριος. Από το 2019 είναι εφημέριος του Ι. Ναού Αγίου Παντελεήμονος Ιλισσού και Πρόεδρος του Εκκλησιαστικού συμβουλίου. Είναι διπλωματούχος Βυζαντινής Μουσικής, έχει συμμετάσχει σε αρχαιολογικές ανασκαφές στο Ισραήλ, έχει συγγράψει άρθρα και έχει επιμεληθεί την έκδοση ιερών Ακολουθιών. Έχει λάβει μέρος, ως εισηγητής σε επιστημονικά συνέδρια, σεμινάρια ημερίδες και εκπαιδευτικά προγράμματα του Ιδρύματος Ποιμαντικής Επιμόρφωσης της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών. Είναι έγγαμος και πατέρα δύο τέκνων.

Ο Παναγιώτης Ανδριόπουλος σπούδασε Θεολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών με μεταπτυχιακές σπουδές στην περίοδο της Τουρκοκρατίας. Παράλληλα σπούδασε βυζαντινή και ευρωπαϊκή μουσική. Συμμετείχε σε πολλά χορωδιακά σχήματα, σε ερευνητικά προγράμματα του Κέντρου Σύγχρονης Μουσικής Έρευνας και έχει τραγουδήσει έργα σύγχρονων Ελλήνων συνθετών σε πρώτη εκτέλεση, στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Το 2004 ίδρυσε το Καλλιτεχνικό Σύνολο «Πολύτροπον», με το οποίο παρουσιάζει στην Ελλάδα και το εξωτερικό πρωτότυπες παραγωγές βασισμένες κυρίως στην ελληνική ποίηση και μουσική. Συνεργάστηκε με τον Θάνο Μικρούτσικο στην «Πάτρα 2006 – Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης» και με τον Άλκη Μπαλτά στο “Φεστιβάλ Θρησκευτικής Μουσικής Πάτμου”. Επίσης, συνεργάζεται με τον συνθέτη Αλέξανδρο Καλογερά στο Φεστιβάλ ΜΟΥΣΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ που πραγματοποιείται τα τελευταία χρόνια στην Χίο. Την διετία 2017-2019 συνεργάστηκε με τον διάσημο χορογράφο και χορευτή φλαμένκο Israel Galvan. Συμμετέχει με ανακοινώσεις του σε επιστημονικά συνέδρια, ενώ μελέτες του έχουν δημοσιευθεί σε διάφορους επιστημονικούς τόμους. Αρθρογραφεί σε θεολογικά και πολιτιστικού περιεχομένου περιοδικά και διατηρεί δύο ιστολόγια: Ιδιωτική Οδός και Φως Φαναρίου (το οποίο καλύπτει αποκλειστικά το Οικουμενικό Πατριαρχείο). Είναι εκπαιδευτικός στο Αρσάκειο Ψυχικού.

Ο Δημήτρης Καρδαμάκης γεννήθηκε το 1956 στην Χρυσαυγή Χανίων και σπούδασε Ιατρική στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και ειδικεύθηκε στην ακτινοθεραπευτική ογκολογία στην Αγγλία. Από τον Νοέμβριο του 1991 υπηρετεί στο Ιατρικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Πατρών σαν μέλος ΔΕΠ, αρχικά σαν λέκτορας και από το 2009 σαν τακτικός Καθηγητής. Έχει δημοσιεύσει ικανό αριθμό εργασιών σχετικών με την ακτινοθεραπεία, τα οικονομικά της υγείας και την ιστορία της ογκολογίας, ενώ έχει συμμετάσχει σε μεγάλο αριθμό Συνεδρίων στην Ελλάδα και στο εξωτερικό σαν ομιλητής ή πρόεδρος. Έχει συγγράψει κεφάλαια σε βιβλία ογκολογίας και έχει επιμεληθεί τη συγγραφή βιβλίου για τις οστικές μεταστάσεις που εξέδωσε σε δυο εκδόσεις ο οίκος Spinger (2009 και 2014). Συμμετέχει ως εμπειρογνώμων σε επιτροπές του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας και εκπροσωπεί τη χώρα μας στην Ευρωπαϊκή Εταιρεία Ακτινοθεραπευτικής Ογκολογίας και στην Παγκόσμια Εταιρεία Γηριατρικής Ογκολογίας. Έχει διατελέσει Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Ακτινοθεραπευτικής Ογκολογίας και είναι πρόεδρος της Εταιρείας Γηριατρικής Ογκολογίας. Από τον Σεπτέμβριο του 2014 είναι Κοσμήτορας της Σχολής Επιστημών Υγείας του Πανεπιστημίου Πατρών. 


book