Διαφορετικότητα & αποδοχή : Συζητώντας μία διαφορετική προσέγγιση
με αφορμή το βιβλίο:

 

Ο Άγγελος, ο Ποντικόβεν και η Άγια νύχτα, της Πηνελόπης Μωραΐτου

 

Η παιδοψυχίατρος, Ελένη Καραγιάννη, η καθηγήτρια ειδικής αγωγής, Κρίνα
Αναγνωστοπούλου
και η συγγραφέας, Πηνελόπη Μωραΐτου
συζητούν
με αφορμή τον μικρό Άγγελο, τον κεντρικό ήρωα του βιβλίου,
για τη «διαφορετικότητα», τον «εκφοβισμό», την αποδοχή στο σχολείο καθώς και για τα
συναισθήματα εκείνα που βοηθούν τους μικρούς αγωνιστές να παλέψουν για την
πραγματοποίηση των ονείρων τους.

 

 
book

 

button

 

 

Παρασκευή 11 Δεκεμβρίου, 6:00 μ. μ.

Διαδικτυακή εκδήλωση

Για να την παρακολουθήσετε ζωντανά, να κάνετε σχόλια και παρατηρήσεις μέσα από το κανάλι της ΠΟΡΦΥΡΑΣ
στο youtube πατήστε εδώ
 Για να την παρακολουθήσετε ζωντανά να κάνετε σχόλια και παρατηρήσεις μέσα από τη σελίδα της ΠΟΡΦΥΡΑΣ
στο facebook πατήστε εδώ
Για να την παρακολουθήσετε ζωντανά να κάνετε σχόλια και παρατηρήσεις μέσα από τo κανάλι του BOOKIA
στο youtube πατήστε εδώ
 

Ο Άγγελος λατρεύει τη μουσική, όμως δεν θα τραγουδήσει στη χριστουγεννιάτικη γιορτή του σχολείου του.
Η έμφυτη συστολή καθώς και η δυσκολία του να πει χωρίς ψεγάδια τα λόγια του θα τον κρατήσουν μακριά από τη σκηνή.
Και εκεί που όλα μοιάζουν θλιβερά για το ευαίσθητο αγόρι, εμφανίζεται ο μικρός Ποντικόβεν
και μαζί ξεκινούν μια μεγάλη περιπέτεια, γεμάτη μελωδίες και φωτεινές στιγμές.

Μαζί θα ζήσουν τη διαδικασία της αποδοχής αυτού που πραγματικά είμαστε, με όλα τα ψεγάδια αλλά και τα προτερήματά μας.

 

Ερωτήματα που θα τεθούν κατά τη διάρκεια της συζήτησης :

• Τι σημαίνει αποδοχή της διαφορετικότητας;

• Πώς αυτό μπορεί να επιτευχθεί;

• Σε τί διαφέρει η παιδεία του ανθρώπου με αναπηρία από αυτήν του ατόμου χωρίς αναπηρία;

• Είναι το σχολείο μας αυτό που θα άπρεπε να είναι; Ένας μηχανισμός άρσης της διαφορετικότητας ή των στερεοτύπων;

 

Στην παρέα μας οι κυρίες:
• Ελένη Καραγιάννη, Παιδοψυχίατρος, Διευθύντρια του Εκπαιδευτικού και
Θεραπευτικού Ινστιτούτου «Αντίστιξη»
• Κρίνα Αναγνωστοπούλου, Καθηγήτρια ειδικής αγωγής
και
• Πηνελόπη Μωραΐτου, Παιδαγωγός και Συγγραφέας.


Τη συζήτηση θα συντονίσει η εκδότρια Μαρία Κοκκίνου.

 

 

 

 
 
Ελένη Καραγιάννη

Ελένη Καραγιάννη

Κρίνα Αναγνωστοπούλου

Κρίνα Αναγνωστοπούλου

Πηνελόπη Μωραΐτου

Πηνελόπη Μωραΐτου

 
 

 

Βιογραφικά ομιλητών

Η Ελένη Αγγελοπούλου- Καραγιάννη είναι Παιδοψυχίατρος, Υπαρξιακή Ψυχοθεραπεύτρια Ζευγαριού, Οικογένειας και Ομάδας, Εκπαιδεύτρια και Επόπτρια Ψυχοθεραπευτών. Είναι διευθύντρια του Θεραπευτικού και Εκπαιδευτικού Ινστιτούτου «Αντίστιξη», Υπαρξιακής Συστημικής κατεύθυνσης, όπου παρέχεται θεραπεία σε άτομα, ζευγάρια, οικογένειες και ομάδες, καθώς επίσης και εκπαίδευση στη Ψυχοθεραπεία σε ειδικούς της Ψυχικής Υγείας. Επίσης είναι καθηγήτρια και εκπαιδεύτρια σε εκπαιδευτικά μεταπτυχιακά προγράμματα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, του Αιγινήτειου Νοσοκομείου, του ΕΠΙΨΥ, ΠΑΚΙΓΥ, ΚΕΚ ΧΑΝΙΩΝ και ΕΕΣ. Εργάστηκε στο Παιδοψυχιατρικό τμήμα του Κοινοτικού Κέντρου Ψυχικής Υγείας του Νοσοκομείου Ευαγγελισμός, όπου εκτός από παροχή κλινικού έργου, συμμετείχε στην ευαισθητοποίηση κοινότητας στην Ψυχική Υγεία, σε σεμινάρια γονέων και εκπαιδευτικών, καθώς επίσης και στην εκπαίδευση φοιτητών Ιατρικής.
Είναι ιδρυτικό μέλος της Παιδοψυχιατρικής Εταιρείας Ελλάδος και της Ελληνικής Εταιρείας Συστημικής Θεραπείας (ΕΛΕΣΥΘ) και τακτικό μέλος της Ευρωπαϊκής Εταιρίας Οικογενειακής Θεραπείας (European Family Therapy Association-EFTA) και εκπρόσωπος του Ινστιτούτου Αντίστιξη στα Κέντρα Εκπαίδευσης στην Οικογενειακή Ψυχοθεραπεία στην Ευρώπη (EFTA-TIC).
Η Ελένη Καραγιάννη βρίσκεται σε συνεχή διεργασία και επικοινωνία με την ελληνική οικογένεια, καθώς έχει ανταποκριθεί σε πολυάριθμες προσκλήσεις για διαλέξεις και σεμινάρια σε παιδικούς σταθμούς, δημόσια και ιδιωτικά σχολεία, φοιτητικούς συλλόγους και πολιτιστικούς κοινωνικούς φορείς. Εκπαιδεύει και εποπτεύει επαγγελματίες της Ψυχικής Υγείας στην Υπαρξιακή Συστημική Ψυχοθεραπεία και στη Συστημική Θεραπεία Οικογένειας και Ομάδας και έχει αναπτύξει το Γενεόγραμμα στην Υπαρξιακή Συστημική Ψυχοθεραπεία, που απευθύνεται σε θεραπευτές που έχουν ολοκληρώσει την προσωπική τους θεραπεία.

 

Η Κρίνα-Αικατερίνη Αναγνωστοπούλου, είναι φιλόλογος, με μεταπτυχιακές σπουδές στην Ειδική Αγωγή ( Kean College of New Jersey-U.S.A :M.A. IN SPECIAL EDUCATION/learning disabilities). Υπηρέτησε σε Γυμνάσια και Λύκεια Γενικής Εκπαίδευσης και από το 2000 υπηρετεί στο Ειδικό Λύκειο Ιλίου. Για 3 χρόνια, ως αποσπασμένη, υπηρέτησε στο Παιδαγωγικό Ινστιτούτο και στο Υπουργείο Παιδείας. Υπεύθυνη, επί σειρά ετών, σε προγράμματα Socrates/Comenius, σε πρόγραμμα του ΚΕΘΙ για την προώθηση της ισότητας των φύλων, σε σχολικά καθώς και διασχολικά πολιτιστικά προγράμματα. Μέλος Δ.Σ. του Ορειβατικού και Πολιτιστικού Συλλόγου Ε.Π.Ο.Σ. Φυλής, ενώ στο παρελθόν , μέλος του Δ.Σ. του Νομαρχιακού αθλητικού Σωματείου Α.με.Α. Τυρταίος. Από το 2015 είναι υπεύθυνη της συμπεριληπτικής ομάδας χορού και θεάτρου «οι Ονειροδίαιτοι».

 

Η Πηνελόπη Μωραΐτου γεννήθηκε στον Πειραιά. Σπούδασε Αγγλική Λογοτεχνία, Bachelor of Arts στο Midwestern State University (MSU), ΗΠΑ. Ολοκλήρωσε τις μεταπτυχιακές σπουδές της Masters of Arts στην Λογοτεχνία MSU, ΗΠΑ. Είναι Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών στον τομέα της Λογοτεχνίας και το 2004 Μεταδιδακτορική Ερευνήτρια στο MSU – USA στην Παιδική Λογοτεχνία και τα Γυναικεία Στερεότυπα. Έχει διδάξει Λογοτεχνία στο Midwestern State University.στις ΗΠΑ. Στην Ελλάδα έχει διδάξει Παιδική Λογοτεχνία στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας στο πρόγραμμα Επαγγελματικής και Ακαδημαϊκής Αναβάθμισης Εκπαιδευτικών Α/θμιας Εκπ/ σης. Έχει λάβει μέρος σε Διεθνή και Πανελλήνια Συνέδρια . Έχει οργανώσει Ημερίδες και Σεμινάρια για τους εκπαιδευτικούς και Σχολές Γονέων.
Έχει συνεργαστεί με φορείς όπως τα Κέντρα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Δραπετσώνας, και Αργυρούπολης, ο Δήμος Κερατσινίου, το Μουσείο Ελληνικής Παιδικής Τέχνης και το Ελληνικό Παιδικό Μουσείο. Οργάνωσε το Διαγωνισμό Παραμυθιού για το Δήμο Κερατσινίου. Έχει σχεδιάσει Εκπαιδευτικά πακέτα για Οργανισμούς όπως το Βιωματικό Σχολείο. Για αρκετά χρόνια παρουσίαζε την ραδιοφωνική εκπομπή «Κοντά στον όμορφο κόσμο του παιδιού» στο ραδιόφωνο της Πειραϊκής Εκκλησίας.
Έχει διατελέσει μέλος της Ομάδας εργασίας για την Διαπολιτισμική Εκπαίδευση του ΙΠΕΜ-ΔΟΕ, μέλος του Ελληνικού Κύκλου Παιδικού Βιβλίου και Αντιπρόεδρος του Συμβουλίου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης της Ελληνικής Εταιρείας για την Προστασία του Περιβάλλοντος και της Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

 

Η εκδήλωση θα γίνει με την υποστήριξη του bookia.gr