book

button

 

Οι Εκδόσεις Πρώτη Ύλη και η Αλυσίδα Πολιτισμού IANOS
διοργανώνουν παρουσίαση του νέου βιβλίου του Στέλιου Πελασγού,
για τα 100 χρόνια από την Μικρασιατική καταστροφή,
την Παρασκευή 11 Νοεμβρίου, 7:00 μ.μ.
στον Παιδικό Ιανό, Γρηγορίου Παλαμά 3, Θεσσαλονίκη
 

 

 

photo

 

Ο Χότζας είναι άνθρωπος-γέφυρα. Το γέλιο του περνά από τη μια όχθη στην άλλη λαούς που τους χωρίζουν ποτάμια αίματος. Τις ιστορίες του τις λένε Ρωμιοί και Τούρκοι, Κούρδοι κι Αρμένηδες, Άραβες και Μογγόλοι. Σοφός ή τρελός; Ψυχολόγος ή δικαστής; Δάσκαλος ή θεραπευτής ζεύγους; Εξεγερμένος ή υποταγμένος; Ευχαριστιακός ή γκρινιάρης; Το σίγουρο είναι ότι ο Χότζας μας κάνει να γελάμε, είναι γελωτοποιός. Διδάσκει με το γέλιο, θεραπεύει με το γέλιο, συμβουλεύει με το γέλιο, αμφισβητεί με το γέλιο.
Ο Χότζας είναι το πνεύμα της Μικρασίας και εκεί βρίσκουν οι ιστορίες του την αρμονία και την ισορροπία τους.

Για το βιβλίο θα μιλήσουν και θα αφηγηθούν οι:
Ροδάνθη Δημητρέση, αφηγήτρια, παιδαγωγός, ιδρυτικό μέλος
της Action Art |Εικαστική Δράση
Ανθή Θάνου, αφηγήτρια μύθων & παραμυθιών
Στέλιος Πελασγός, αφηγητής, παιδαγωγός και συγγραφέας |www.storytelling.gr


Συνδιοργάνωση

logo1

 


Υπό την Αιγίδα

logo1 

omilitis

Ροδάνθη Δημητρέση

omilitis

Ανθή Θάνου

omilitis

Στέλιος Πελασγός

 

Βιογραφικά ομιλητών

Η Ροδάνθη Δημητρέση είναι αφηγήτρια, παιδαγωγός, εικαστικός. Το 1995 εκπαιδεύτηκε στην προφορική αφήγηση παραμυθιών, μύθων, θρύλων και στην παιδαγωγική τους αξιοποίηση, δίπλα στον Jean Porcherot αφηγητή εμπνευστή και ιδρυτή των festivals Nuit des Contes & Rencontres Contées/Γαλλία. Από το 2000 είναι μέλος του Ateliers du Conte aux Ateliers de la rue Raisin στη Γαλλία. Το 2009 συμμετείχε στην ίδρυση της μη κερδοσκοπικής εταιρείας Action Art. Οργάνωσε το Εργαστήριο Αφηγητών της Action Art και πολυγλωσσικές ομάδες αφήγησης, δίνοντας παραστάσεις στην Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα Νεολαίας Θεσσαλονίκη 2014, τις Γιορτές Πολυγλωσσίας του Δήμου Θεσσαλονίκης, Δήμο Κοζάνης, στην Παραθινούπολη, festivals, σχολεία, κ.α.
Πραγματοποιεί σεμινάρια για την Εκπαίδευση στην τέχνη της Αφήγησης, την παιδαγωγική αξιοποίηση του παραμυθιού, εντός και εκτός Θεσσαλονίκης, σε σχολικές μονάδες σε συνεργασία με τις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης και άλλους φορείς.

Η Ανθή Θάνου σπούδασε νηπιαγωγός στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Το 1999 δημιουργεί την ομάδα «Τρισεύγενοι» και μπαίνει στο μαγικό κόσμο των παραμυθιών και της αφήγησης. Από το 2002 αφηγείται επαγγελματικά σε συνεργασία πάντα με τον Παναγιώτη Κούλελη, αυτοδίδακτο μουσικό, που τη συντροφεύει στη ζωή και στα παραμύθια. Οι δύο τους συνεργάστηκαν και αφηγήθηκαν παραμύθια σε Μουσεία (από το 2009 συνεργάζονται με το Λαογραφικό και Εθνολογικό Μουσείο Μακεδονίας Θράκης καθώς επίσης και με το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού, υλοποιώντας προγράμματα αφήγησης για παιδιά και ενήλικες με αφορμή εκθέματα από τις μόνιμες και περιοδικές εκθέσεις τους), σε Θέατρα, Μουσικές σκηνές, Πολιτιστικά Κέντρα, Φυλακές, Βιβλιοθήκες, σε Φεστιβάλ στην Ελλάδα (Γιορτή παραμυθιού στη Κέα, φεστιβάλ Αφήγησης Ολύμπου, Αθηνών, Κοζάνης κ.α) και στο εξωτερικό (στο φεστιβάλ της Uzege στη Γαλλία και στο Όσλο). Συμμετείχαν σε πανεπιστημιακά συνέδρια με αφηγήσεις και σεμινάρια στην Ελλάδα και στη Κύπρο. Η Ανθή και ο Παναγιώτης ταξιδεύουν, αφηγούνται, συλλέγουν παραμύθια.
Διοργανώνουν βιωματικά εργαστήρια για την τέχνη της αφήγησης προσπαθώντας να επικοινωνήσουν την τέχνη τους και να μοιραστούν ιστορίες με άλλους.

Ο Στέλιος Πελασγός είναι παραμυθάς. Είναι ο άνθρωπος που ξαναζωντάνεψε την τέχνη της αφήγησης στην εποχή μας ξεκινώντας το 1991. Τον Νασραντίν Χότζα τον γνώρισε από τον Σμυρνιό παππού του. Από τότε τον αφηγείται και τον μελετά σε παραστάσεις και επιστημονικές ανακοινώσεις. Με το κίνημα της αναβίωσης της προφορικής λογοτεχνίας και αφήγησης που ξεκίνησε, μέχρι σήμερα χιλιάδες παιδιά και ενήλικες έχουν ακούσει τα παραμύθια και τα σεμινάρια του όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στην Ευρώπη και σε όλη την Μεσόγειο.
Η διδακτορική του έρευνα συνέδεσε την χρήση της πολλαπλής νοημοσύνης με την μαθητεία του παραμυθά στις παραδοσιακές κοινωνίες και το σύγχρονο σχολείο. Έχει μεγάλη αγάπη για την ειδική αγωγή και την θεραπευτική αφήγηση και διακονεί ευπαθείς ομάδες πληθυσμού (πρώην χρήστες ουσιών, φυλακισμένους, πρόσφυγες, παιδιά με νοητική υστέρηση, Ρομά, ηλικιωμένους, αντικαρκινικό νοσοκομείο Παίδων «Ελπίς». κ.α.).
Έχει γράψει βιβλία για παιδιά και για μεγάλους, θεατρικά, μελέτες και συλλογές μαρτυριών και έχει δημιουργήσει μέθοδο πρόληψης της εξάρτησης μέσω των παραμυθιών που παρακολούθησαν χιλιάδες παιδιά και νέοι στην Κύπρο. Η κρατική τηλεόραση έχει αφιερώσει τέσσερα ντοκιμαντέρ στο έργο του. Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να δείτε εδώ: www.storytelling.gr