1. Ο ΑΓΓΕΛΟΣ, Ο ΠΟΝΤΙΚΟΒΕΝ ΚΑΙ Η ΑΓΙΑ ΝΥΧΤΑ

 

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

 

Ο Άγγελος, ο Ποντικόβεν και η Άγια Νύχτα,

 

της Πηνελόπης Μωραΐτου εικονογράφηση Λιάνα Δενεζάκη

 

 

Α΄ Μέρος –Γνωριμία με τους μαθητές

Στόχος είναι εκτός από το να γνωριστούμε, να καταλάβουν πως είμαστε όλοι διαφορετικοί αλλά ίδιοι.

 

Β΄ Μέρος

Τα παιδιά θα γνωρίσουν τον Άγγελο και τις δυσκολίες του μέσα από την αφήγηση της ιστορίας που γίνεται από τον εμψυχωτή.

 

Γ΄ Μέρος

Ο κύριος στόχος είναι τα παιδιά να έρθουν σε επαφή με την πραγματική έννοια της ενσυναίσθησης που αποτελεί ένα από τα πιο δυνατά όπλα κατά του bullying.  Μπαίνοντας «στη θέση του άλλου» τα δυνατά παιδιά καλούνται να «υιοθετήσουν και να αναλάβουν να προστατεύουν τα αδύναμα.

 

Τα παιδιά, παίζοντας, θα κατανοήσουν τη ζημιά που προκαλούν στην ψυχή ενός παιδιού με δυσκολίες οι κοροϊδίες και τα πειράγματα των συμμαθητών του αλλά και για ποιο λόγο ο μικρός Άγγελος δεν μπορούσε στις πρόβες να τραγουδήσει μπροστά στους συμμαθητές του, επειδή φοβόταν μήπως και τον κοροϊδέψουν.

 

Δ΄ Μέρος

Σε ένα μεγάλο χαρτόνι αποτυπώνεται η μορφή του μικρού Αγγέλου. Τα παιδιά μπαίνουν στον εσωτερικό κόσμο του μικρού μας πρωταγωνιστή και προσπαθούν να δώσουν διέξοδο στο πρόβλημά του μέσα από τρία βήματα.

  1. Κάθε παιδί σηκώνεται και σημειώνει γύρω από τον χαρτονένιο Άγγελο τις κοροϊδίες που θα κατευθύνονται επάνω του με βελάκια.
  2. Μέσα στο σώμα του θα γράψουμε τα συναισθήματά του.
  3. Τέλος θα γράψουμε ποιες θα μπορούσαν να είναι οι θετικές του σκέψεις, (αυτό το κομμάτι αφορά κυρίως τα παιδιά-θύματα, όπου στόχος είναι να δουν ότι το κλειδί για να "ξεφύγουν" είναι να καλλιεργήσουν θετικές σκέψεις και αυτοπεποίθηση).