ΤΟ ΜΥΣΤΙΚΟ ΤΗΣ ΤΡΟΦΟΠΥΡΑΜΙΔΑΣ


ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΑΓΩΓΗ

Το μυστικό της τροφοπυραμίδας- Εκπαιδευτικό πρόγραμμα

 

Θέμα: Η αξία της υγιεινής διατροφής.

Με αφορμή το βιβλίο της Μαρίας και Πηνελόπης Μωραίτου, «Το μυστικό της τροφοπυραμίδας», οι μικροί μαθητές καλούνται να παρακολουθήσουν το ταξίδι των ηρώων στα άδυτα της τροφοπυραμίδας, και παράλληλα να λύσουν γρίφους, να μάθουν παροιμίες, νόστιμες συνταγές, καθώς και να ζωγραφίσουν με βασικό σκοπό τη διατροφική ισορροπία και μεγάλο έπαθλο, την υγεία.

Μέσα από δραστηριότητες και εκπαιδευτικά παιχνίδια τα παιδιά μαθαίνουν τη βάση της διατροφικής πυραμίδας και γνωρίζουν τους υδατάνθρακες (τα δημητριακά, το ρύζι, τα ζυμαρικά, τις πατάτες ) που έχουν μεγάλη θρεπτική αξία, την αξία των πρωτεϊνών για το σώμα μας, αλλά και των φρούτων και των λαχανικών για την παραγωγή βιταμινών που είναι σημαντικές στην ανάπτυξη των οργανισμού μας.

 

Στόχος του εκπαιδευτικού προγράμματος

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα συνάδει με την εκπαιδευτική πολιτική του Υπουργείου Υγείας για την διατροφική αγωγή. Η διατροφή αποτελεί θεμέλιο λίθο για την υγεία. Οι παράγοντες κινδύνου της κακής διατροφής ξεκινούν από την παιδική ηλικία. Με την κατάλληλη εκπαιδευτική παρέμβαση τα παιδιά θα βοηθηθούν έτσι ώστε να κάνουν εκείνες τις επιλογές που θα προάγουν την υγεία τους και θα προλαμβάνουν τα χρόνια νοσήματα κατά την ενήλικη ζωή τους.

Μέσα από την αφήγηση-δραματοποίηση του βιβλίου τα παιδιά παρουσιάζουν τις τροφές που το καθένα προτιμά και για ποιο λόγο, ποιες τροφές θα πρέπει να τρώμε πιο πολύ και ποιες όχι και γιατί. Η ιστορία του βιβλίου και οι ρόλοι των ηρώων που καλούνται τα  παιδιά να υποδυθούν τους φέρνει κοντά στην βιωματική προσέγγιση της κατανόησης της αξίας της υγιεινής διατροφής.

Στην συνέχεια με το παιχνίδι των καρτών τα παιδιά έρχονται σε επαφή με την λαϊκή μας παράδοση μαθαίνοντας τις κυριότερες παροιμίες και τα αινίγματα που έχουν σχέση με τις τροφές μας. Τέλος με τις πληροφορίες που έχουν ήδη κατασκευάζουν τα ίδια μία πυραμίδα και καλούνται να βάλουν τις τροφές που αντιστοιχούν σε κάθε επίπεδο.

Η παρουσίαση power point συμβαλλει στην εύκολη πρόσληψη όλων των πληροφοριών και στην καλύτερη κατανόηση του προγράμματος.

 

Λεπτομέρειες του προγράμματος

«Το μυστικό της Τροφοπυραμίδας»

Διάρκεια Προγράμματος: 45 λεπτά

Μέγιστος αριθμός παιδιών: 28

Ηλικίες: γ΄και  δ΄δημοτικού

 

1) Παιχνίδι γνωριμίας (Χρόνος 10 λεπτά)

Καθόμαστε σε κύκλο. Ο καθένας λέει το ονομά του και το αγαπημένο του φαγητό. Εναλλακτικά: Ο καθένας λέει το όνομά του και τί διατροφικό είδος θα ήθελε να είναι: Φρούτο; Λαχανικό; Γαλακτοκομικό; Κρέας; Δημητριακό; Ζυμαρικό; Γλυκό; Και τί συγκεκριμένα;

Συζήτηση:

Τι είναι διατροφή-Η βενζίνη του οργανισμού μας. Το κάθε παιδί δίνει τον δικό του ορισμό.

 

2) Δραματοποίηση

Αφήγηση του παραμυθιού και θεατρικό παιχνίδι. Οι μαθητές μετατρέπονται στους ήρωες της ιστορίας παίρνοντας τη θέση των τροφών. Η Μαρίκα η τσιπούρα, η ιταλιάνα μοτζαρέλα, ο Τάκης το φυστικάκι, η Λολα η κοκότα, η Νάνα Μπανάνα και ο Σηφαλιός το ραπανάκι επιτίθενται στον κακό Μάσα Χάψα και στο πονηρό Αλ Γραπόνε που θέλουν να φουσκώσουν τα παιδιά με λιπαρές τροφές, γλυκά και πικάντικά φαγητά, ώστε να χάσουν την υγεία τους. Τα παιδιά αναπτύσσουν επιχειρήματα για την υγιεινή διατροφή.

Διαρκεια: 15 λεπτά

Συζήτηση

Μαθαίνουμε τις ομάδες των τροφίμων

Ομάδα λαχανικών (λαχανικά ωμά, βραστά ή μαγειρεμένα), Ομάδα φρούτων ( φρέσκα φρούτα, χυμοί, ξερά φρούτα)   Ομάδα ψωμιού-δημητριακών (ψωμί, δημητριακά, ζυμαρικά, ρύζι, καλαμπόκι, πατάτες) Ομάδα λιπών (λάδι, ελιές, σουσάμι, ξηροί καρποί, γλυκά), Ομάδα κρέατος (κρέας, κοτόπουλο, ψάρι, αυγό).

Γιατί η καθημερινή μας διατροφή πρέπει να έχει ποικιλία

Το σώμα μας χρειάζεται βιταμίνες, πρωτεϊνες και υδατάνθρακες, που τις παίρνουμε από τις ξεχωριστές ομάδες τροφών.

Διάρκεια: 10 λεπτά

Κουίζ/Παιχνίδι: Ο εμψυχωτής χωρίζει όλο το τμήμα σε 2 ομάδες. Σε κάρτες, έχει γράψει όλα τα αινίγματα που έχει το βιβλίο. Όποια ομάδα απαντά σωστά σε αίνιγμα παίρνει την κάρτα. Η ομάδα που συμπληρώσει τις πιο πολλές κάρτες, κερδίζει (θα μπορούσε να κερδίχει μία αφίσα του βιβλίου-αυτή που έχει στο τέλος-να την κολλήσουν και στην τάξη τους). Ο εμψυχωτής μαζεύει τις κάρτες και όλοι περνάμε στις δραστηριότητες.

 

3) Δραστηριότητες

Κατασκευή υγιεινού σνάκ: Το τμήμα χωρίζεται σε δύο ομάδες. Κάθε ομάδα έχει χαρτί του μέτρου (1x1), πάνω στο οποίο ζωγραφίζουν την Τροφοπυραμίδα και τις τροφές που αντιστοιχούν σε κάθε εμπόδιο. Έτσι θα έχουν και κάτι να κολλήσουν στον τοίχο της τάξης τους.

Διάρκεια: 10 λεπτά.