Οι εκδόσεις Πρώτη ύλη και το Bιβλιοπωλείο Ευριπίδης
παρουσιάζουν το βιβλίο του Άρη Πορτοσάλτε,
Στέφανος Μάνος. Τομή στην Αδράνεια
τη Δευτέρα 17 Οκτωβρίου στις 7:00 μμ
στο κατάστημα της Κηφισιάς, Λεωφ. Κηφισίας 310

book

button

Για το βιβλίο θα συζητήσουν :

Ο δημοσιογράφος Άρης Πορτοσάλτε με τον δημοσιογράφο
και πολιτικό σχολιαστή, Πάσχο Μανδραβέλη.

Στην εκδήλωση θα παραβρεθεί και ο Στέφανος Μάνος.
Την συζήτηση θα συντονίζει η εκδότρια Μαρία Κοκκίνου.

ΧΟΡΗΓΟΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΤΗΣ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΑΜΑΡΥΣΙΑ
www.amarysia.gr

book

«Στην πολιτική υπάρχει ένα θέμα ηθικής, πώς κάνεις πολιτική. Και ο λόγος σου πρέπει να υπηρετεί ορισμένες ηθικές αξίες για να έχει νόημα. Δεν είναι μια ευτελής κυνική συμπεριφορά».

«Σχολεία, υγεία, πολιτισμός είναι θέματα που αγγίζουν όλο τον κόσμο. Νομίζω ότι πρέπει να δοκιμαστούν νέοι τρόποι διοίκησης, πρέπει όσα ξοδεύουμε, και είναι πολλά,, να πιάνουν τόπο, γιατί πληρώνονται από τους πολίτες».  

Στο βιβλίο Στέφανος Μάνος: Τομή στην αδράνεια, από τις εκδόσεις Πρώτη Ύλη, ο υπουργός Στέφανος Μάνος αυτοβιογραφείται, μιλώντας χωρίς μισόλογα στον δημοσιογράφο Άρη Πορτοσάλτε για την πολιτική του σταδιοδρομία, για συνοδοιπόρους και αντιπάλους, με μια αμεσότητα και παρρησία που συχνά δεν τολμούν να επιδείξουν συνάδελφοί του. Ανατρέχει σε πάνω από 40 χρόνια πολιτικής διαδρομής και υπενθυμίζει αναλυτικά τα έργα κομβικής σημασίας που φέρουν την υπογραφή του, έργα που άλλαξαν τη ζωή μας.  

Ο Στέφανος Μάνος, πολλές φορές ξένος στο ίδιο του το κόμμα, πολιτεύτηκε με γνώμονα τον πραγματισμό του. Στην ιστορική αναδρομή που ξετυλίγεται στις σελίδες του βιβλίου, παρακολουθούμε την πορεία του δίπλα στον Κωνσταντίνο Καραμανλή και τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη, τη σύγκρουσή του με τον Κώστα Καραμανλή και την Ντόρα Μπακογιάννη, καθώς και το πέρασμά του από το ΠΑΣΟΚ του Γιώργου Παπανδρέου και τις φιλελεύθερες αναζητήσεις του μέσω των «Ταύρων» και της «Δράσης».  

Μια πολιτική συνεχούς δράσης με επιμονή στην ηθική. Οι σελίδες του βιβλίου βρίθουν από στιγμιότυπα μιας θαρραλέας και συγκρουσιακής πορείας, όπως την αφηγείται ο Στέφανος Μάνος καταθέτοντας τη δική του αλήθεια. Πρόκειται για μια βαρύνουσα μαρτυρία που φωτίζει τις δεκαετίες του ’70, του ’80, του ’90 έως και τις αρχές της δεκαετίας του 2000, από έναν πολιτικό που έχει αφήσει βαθιά τη σφραγίδα του και θα ήθελε να είχε πρωταγωνιστήσει στη Νέα Δημοκρατία, η οποία όμως, όπως λέει ο ίδιος, «δεν τον άντεχε».
Διατυπώνει την κρίση του για τον Κωνσταντίνο Καραμανλή, τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη και τους βαρόνους της Νέας Δημοκρατίας∙ μιλάει για τον Κώστα Καραμανλή, την Ντόρα Μπακογιάννη, τον Κώστα Σημίτη, τον Γιώργο Παπανδρέου, τον Αντώνη Σαμαρά, τον Αλέξη Τσίπρα, τον Κυριάκο Μητσοτάκη∙ μιλάει για τον Ανδρέα Ανδριανόπουλο και τον Άδωνι Γεωργιάδη, αλλά και για τον «καπάτσο» Γιούνκερ και τους αξιωματούχους της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Και, τέλος, δεν αποφεύγει να πει για τον εαυτό του: «Δεν θα έλεγα ότι είμαι εύκολος άνθρωπος».
 

Στο βιβλίο αυτό θα διαβάσετε την άποψή του για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, την υφαλοκρηπίδα, την εξόρυξη των υδρογονανθράκων, τον Μπάιντεν, και για πολλούς άλλους, τους οποίους ο αναγνώστης εντοπίζει εύκολα στο ευρετήριο ονομάτων της έκδοσης.  

Μια πραγματιστική, συναρπαστική αφήγηση της πολιτικής ζωής του τόπου μας σε μια συζήτηση που θυμίζει συνέντευξη χωρίς τέλος. 

 

Header-general

 

Στοιχεία βιβλίου
Τίτλος: ΣΤΕΦΑΝΟΣ MANΟΣ. ΤΟΜΗ στην αδράνεια
Συγγραφέας: Άρης Πορτοσάλτε
Πρόλογος:
Θάνος Βερέμης
Επιμέλεια: Δέσποινα Κουτσομητροπούλου, Αντωνία Γουναροπούλου
Α' έκδοση: Απρίλιος 2022
Μαλακό εξώφυλλο
Σελίδες: 414
ISBN: 978-618-84202-5-0
Βάρος: 475gr

Λ.Τ: 17,90

 

book


Ο Στέφανος Μάνος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1939. Σπούδασε μηχανολόγος στο ΕΤΗ της Ζυρίχης και ολοκλήρωσε τις σπουδές του με ΜΒΑ στο Harvard. Υπηρέτησε για τριάντα τρεις μήνες ως σημαιοφόρος στο Πολεμικό Ναυτικό και για δώδεκα χρόνια εργάστηκε στην Αλατίνη, από το 1969 ως γενικός διευθυντής.
Το 1977 πολιτεύτηκε με τη Νέα Δημοκρατία και εκλέχτηκε βουλευτής στην Α' Περιφέρεια Αθηνών. Είναι παντρεμένος με την Κίρστεν Μάνου και έχουν πέντε παιδιά.

 

book


Ο συγγραφέας

Ο Άρης Πορτοσάλτε είναι δημοσιογράφος, οικοδεσπότης της πρωινής εκπομπής του Σκάι 100,3 και σχολιαστής στην τηλεόραση του Σκάι.

 

Φωτογραφικό υλικό από το βιβλίο

 

book

Εκλογές 1977: Το οπισθόφυλλο του διπτύχου με την οικογένεια

 

book

14 Μαρτίου 1980. Κατά την ορκωμοσια μου με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Κωνσταντίνο Τσάτοο και τον πρωθυπουργό Κωνσταντίνο Καραμανλή

 


Γελοιογραφία της εποχής, του Κώστα Μητρόπουλου

 

book

Γελοιογραφία της εποχής, του Κώστα Μητρόπουλου

 

book

1998, με τον πρέσβη των ΗΠΑ Νίκολας Μπερνς