Μετά τον κύκλο ομιλιών για τη σχέση μεταξύ ναρκισσιστικού γονιού και παιδιού, που πραγματοποιήθηκε πέρσι με αφορμή το «Υπάρχει χώρος για μένα;» της Karyl Mc Bride, oι εκδόσεις Πορφύρα και το Ίδρυμα Β & Μ Θεοχαράκη επιλέγουν ως θεματικό πυρήνα της φετινής διοργάνωσης, της 5ης κατά σειρά, ένα ακόμη βιβλίο της γνωστής ψυχολόγου και οικογενειακής συμβούλου.

«Χωρίς εσένα. Σπάζοντας τους τοξικούς δεσμούς ή η διαχείριση ενός αποχωρισμού» είναι ο ελληνικός τίτλος του βιβλίου και εστιάζει στους αποχωρισμούς και στη διαχείρισή τους.

Υπεύθυνος της παρούσας διοργάνωσης, που περιλαμβάνει συνολικά τέσσερις συναντήσεις με έναρξη τα τέλη Ιανουαρίου, είναι ο Τρύφων Ζαχαριάδης, ψυχαναλυτικός θεραπευτής, συγγραφέας και πρόεδρος του Ελληνικού Εκπαιδευτικού Ινστιτούτου Αναλυτικής Ψυχοθεραπείας Ομάδας & Οικογένειας (ΕΛ.ΕΚ.ΙΝ.).

Πώς μπορεί να ζήσει κάποιος και να προχωρήσει τη ζωή του μετά από μια ισχυρή συναισθηματική αποκοπή από συντρόφους ζωής; Πώς θα κατορθώσουμε να αντιμετωπίσουμε τις καθημερινές απώλειες που επιφυλάσσει η ανθρώπινη διαδρομή; Μπορούν να μετουσιωθούν σε «εργαλείο» ανάπτυξης και χαράς οι καταλυτικές απογοητεύσεις; Τελικά, οι απώλειες μάς καθιστούν αδύναμους ή μας δίνουν, εκτός από την οδύνη, και τη δυνατότητα να ωριμάσουμε συναισθηματικά;
Τα παραπάνω είναι μόνο μερικά από τα ερωτήματα που θα θέσουν μέσα από τις εισηγήσεις τους επιτυχημένοι άνθρωποι από τον χώρο της Τέχνης (Λίνα Νικολακοπούλου, Τάσος Μπουλμέτης) και της Επιστήμης (Τρύφων Ζαχαριάδης, Όλγα Δούκα, Χρυσή Καριώτογλου, Κωνσταντίνος Σπηλιώτης). Όλοι μαζί, και ο καθένας υπό το δικό του πρίσμα, θα εξερευνήσουν εν τέλει μια από τις πιο καθοριστικές προκλήσεις του σύγχρονου ανθρώπου: την απώλεια και την αποδοχή της ματαίωσης.

Σάββατο 26 Ιανουαρίου 2019, 18:00-20:00 


Τρύφων Ζαχαριάδης, Ψυχαναλυτικός θεραπευτής, συγγραφέας: «Ένας γάμος, τρία διαζύγια!».

Περίληψη πρώτης εισήγησης-διάλεξης

Το βασικό αίτημα του ανθρώπου είναι να αγαπηθεί.

Κάθε γάμος-δεσμός, «κινδυνεύει» από τρία διαζύγια.

1.Νομικό διαζύγιο: (Αποτελεί την τυπική απόδειξη ότι δεν αγαπήθηκα).

2.Δια θανάτου:(Επιβεβαιώνει πόσο ουτοπική είναι η  ελπίδα-πίστη ότι  κάποιος θα με αγαπάει για πάντα).

3.Απόσυρση συναισθηματική από τον σύντροφο: (Δεν μ’ αγαπάει ο «σημαντικός άλλος», όμως θα μείνω μαζί του).

Σε αυτή την τελευταία πτυχή του δεσμού, θα δοκιμάσουμε να δώσουμε αρχή (επιλογή συντρόφου), μέση (αφήγημα σύγκρουσης), τέλος (αίτια αποτυχημένης σύνδεσης).

Η επιθυμία της αγάπης πιστοποιεί το ελλείπον στη ζωή των ανθρώπων. Η μοναδική αλήθεια που ανακαλύπτουν, είναι το «έλλειμμα», που έγινε κίνητρο!

Βιογραφικό 

Ο Τρύφων Ζαχαριάδης γεννήθηκε στην Αθήνα. Παρακολούθησε μαθήματα ζωγραφικής στην Ακαδημία Καλών Τεχνών της Μπολόνια. Σπούδασε Δημόσιο Δίκαιο και Πολιτικές Επιστήμες στη Νομική σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Προς το τέλος της δεκαετίας του ΄70 στράφηκε σε ένα διαφορετικό πεδίο γνώσης, προσεγγίζοντας την οπτική της ψυχαναλυτικής θεωρίας με μελέτη, προσωπική ανάλυση και πλήρη εκπαίδευση. Σταδιακά η ψυχοθεραπεία οριοθέτησε το αντικείμενο της ενασχόλησής του.

Είναι Πρόεδρος του Ελληνικού Εκπαιδευτικού Ινστιτούτου Αναλυτικής Ψυχοθεραπείας Ομάδας & Οικογένειας. Τακτικό μέλος της International Association for Group Psychotherapy and Group Processes, της Inernational Family Therapy Association καθώς και του Ερευνητικού και Ακαδημαϊκού Ινστιτούτου Αθηνών.

Από το 1992 έως σήμερα διατηρεί τη συνδιεύθυνση του Ινστιτούτου Σύγχρονης Παιδαγωγικής.

Με την ιδιότητα του Διδάσκοντος, του Εκπαιδευτή-Αναλυτή ή του Εμπειρογνώμονα στον τομέα των Ανθρώπινων Σχέσεων, έχει συνεργαστεί με την Πανεπιστημιακή κλινική του Αιγινήτειου νοσοκομείου, με το Τμήμα Φιλοσοφίας Παιδαγωγικής και Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, με το μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών συστηματικής Θεολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, με το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο, καθώς και με φορείς ΚΕΘΕΑ, ΕΛΚΕΠΑ, Εθνικό Οργανισμό Πρόνοιας κ.ά.

Υπήρξε επιστημονικός συνεργάτης στο Κέντρο Μελετών Τεκμηρίωσης και Εκπαίδευσης (ΚΕΜΕΤΕ) σε θέματα Εργασιακών Σχέσεων-Ανθρώπινων Σχέσεων.

Δίδαξε Κοινωνιολογία, Εργατικό Δίκαιο και Λογοτεχνία σε ιδιωτικές σχολές.

Έχουν εκδοθεί βιβλία του πεζογραφίας, ποίησης και δοκίμιου.

Σάββατο 2 Φεβρουαρίου 2019, 18:00-20:00

 
Τάσος Μπουλμέτης, Σκηνοθέτης: «Το διαζύγιο του βλέμματος από τους ευρυγώνιους φακούς».

Περίληψη δεύτερης εισήγησης-διάλεξης

Στις ανθρώπινες σχέσεις υπάρχουν απώλειες. Τα «διαζύγια» δεσμών, επιρρίπτουν ευθύνες στο σημαντικό άλλο. Τι συμβαίνει όταν το παιχνίδι των δύο, αναλαμβάνει ο χρόνος και η φθορά να παιχθεί μόνο με τον εαυτό μας; 

Φιλόδοξοι κατασκευαστές ιστοριών με εικόνες και ήχους, αποτυπώνουμε τις «απώλειες» στην ηλικιακή διαδρομή μας. Ασυνείδητα, προβάλλουμε επαναληπτικά μοτίβα καθήλωσης  σε θεματικές και σύμβολα. Με το πέρασμα των χρόνων, χρησιμοποιώντας το ίδιο μας το «ΒΛΕΜΜΑ» σαν προέκταση του ψυχισμού, συντελούμε στην αποδόμηση της ματαίωσης μας.

Βιογραφικό

Ο Τάσος Μπουλμέτης γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη το 1957 και ήρθε στην Ελλάδα το 1964. Σπούδασε Φυσική στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και Σκηνοθεσία και Παραγωγή Κινηματογράφου και Τηλεόρασης στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Λος Άντζελες (UCLA) με υποτροφία του Ιδρύματος Ωνάση. Εργάστηκε ακαδημαϊκά ως βοηθός καθηγητού στο ίδιο Πανεπιστήμιο και μετά την επιστροφή του στην Ελλάδα εργάστηκε ως σκηνοθέτης και παραγωγός σε τηλεοπτικές εκπομπές.

Είναι παραγωγός, σεναριογράφος και σκηνοθέτης της μεγάλου μήκους ταινίας «ΒΙΟΤΕΧΝΙΑ ΟΝΕΙΡΩΝ», η οποία απέσπασε συνολικά 8 βραβεία στην Ελλάδα και το Χρυσό Βραβείο Ταινιών του Φανταστικού Κινηματογράφου στο Φεστιβάλ του Χιούστον.  Από το 1988 σκηνοθετεί διαφημιστικές ταινίες για την Ελλάδα και το εξωτερικό και έχει ειδίκευση στα Ειδικά Εφέ και στη Σύνθεση και Επεξεργασία της Ηλεκτρονικής  Εικόνας. Η «ΠΟΛΙΤΙΚΗ κουζίνα», η δεύτερη μεγάλου μήκους ταινία του, απέσπασε 8 κρατικά βραβεία και το βραβείου κοινού στο φεστιβάλ Θεσσαλονίκης του 2003 καθώς επίσης και έκανε ρεκόρ εισιτηρίων ξεπερνώντας τα 1.600.000 εισιτήρια στην Ελλάδα ενώ βρήκε διανομή σε 45 χώρες. Εχει δώσει master classes σε διάφορα πανεπιστήμια του εξωτερικού, και έχει διδάξει μαθήματα εφηρμοσμένης σκηνοθεσίας σε ιδιωτικές σχολές κινηματογράφου. Το 2010 εκλέχτηκε ομόφωνα πρώτος πρόεδρος της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου. Η τρίτη μεγάλου μήκους ταινία του, «ΝΟΤΙΑΣ» (2016), βγήκε στις αίθουσες τον Ιανουάριο του 2016 και έτυχε θερμής υποδοχής απο κοινό και κριτικούς. Είναι μια σαρκαστική κωμωδία για το πολιτικό σύστημα της Ελλάδας μετά την χούντα και την ευθύνη που φέρει για την σημερινή κρίση της χώρας. To 2018 γράφει και σκηνοθετεί την ταινία “1968” ενα fiction-documentary με θέμα την θρυλική νίκη της ΑΕΚ εναντίον της ΣΛΑΒΙΑ Πράγας, τον Απρίλη του 1968. Είναι μέλος της Ευρωπαικής Ακαδημίας Κινηματογράφου.

 

 

 

Σάββατο 9 Φεβρουαρίου 2019, 18:00-20:00 

- Όλγα Δούκα,Ψυχολογος-Ψυχοθεραπευτρια : «Το διαζύγιο και οι ψυχικές συνέπειες στους οικογενειακούς δεσμούς».

Περίληψη τρίτης εισήγησης-διάλεξης 

Οι συνέπειες του χωρισμού ανάμεσα στο παιδί και στην οικογένειά του σχετίζονται περισσότερο με την αντιπαράθεση ανάμεσα στους γονείς του και λιγότερο με τον χωρισμό. Το διαζύγιο οδηγεί την οικογένεια σε ένα ψυχικό τραύμα καθώς οι ναρκισσιστικοί και σεξουαλικοί δεσμοί αποσυντίθονται. Η μετάθεση των συνειδητών και ασυνείδητων συγκρούσεων από τους γονείς στα παιδιά, μπορεί να αναστατώσει τους δεσμούς με τους γονείς λόγω των δικών τους προβολών και έτσι τα παιδιά να στραφούν σε άλλου είδους ταυτίσεις που τα αποξενώνουν από τον ίδιο τους τον εαυτό. Το γεγονός ότι ένα παιδί βλέπει τους γονείς τους  να τσακώνονται, να χωρίζουν μπορεί να αποτελέσει την πραγματοποίηση της αιμομικτικής φαντασιωστικής του επιθυμίας: να αποκλείσει τον ένα γονιό για να μπορέσει να κατακτήσει τον άλλο. Οπότε το ψυχικό τραύμα έρχεται όταν η πραγματικότητα συναντά τη φαντασίωση και υπογραμμίζει τη βαρύτητα της τελευταίας.

Βιογραφικό 

Σπούδασα Κλινική Ψυχολογία και Ψυχοπαθολογία στο Université d’Aix-Marseille I, όπου απέκτησα τον πτυχιακό και μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών. Ερχόμενη στην Ελλάδα εκπαιδεύτηκα ως ομαδική αναλύτρια και οικογενειακή θεραπεύτρια και εργάστηκα αρκετά χρόνια σε κέντρα ειδικών θεραπειών με παιδιά και με τους γονείς τους. Τα τελευταία δέκα χρόνια εργάζομαι ιδιωτικά ως θεραπεύτρια ενηλίκων. Είμαι ιδρυτικό μέλος του Ελληνικού Εκπαιδευτικού Ινστιτούτου Αναλυτικής Ψυχοθεραπείας Ομάδας και Οικογένειας.


- Κωνσταντίνος Σπηλιώτης, Ψυχοθεραπευτής οικογένειας και ζεύγους-Ομαδικός Αναλυτής: «Δύο ξένοι στον ίδιο γάμο. Η απώλεια του ναρκισσιστικού δεσμού ως προπομπός του διαζυγίου».

Περίληψη τέταρτης εισήγησης-διάλεξης 

Στο ζευγάρι, το υποκείμενο αναζητά να βρει στον άλλο κομμάτια του Εγώ του, επενδύει στον άλλο σαν να επένδυε στον ίδιο τον εαυτό του, εξιδανικεύει τον άλλο όπως εξιδανικεύει τον εαυτό του. Ο ναρκισσιστικός δεσμός των μελών του ζεύγους διαμορφώνει τον ψυχικό χώρο του Εμείς. Εξιδανικεύοντας το δυαδικό Εμείς, τα μέλη του ζεύγους διατρανώνουν την επιθυμία τους για ζωή και την αποφασιστικότητά τους να αντιμετωπίζουν με σθένος καταστάσεις που αντηχούν την ιδέα του θανάτου. Το κλινικό υλικό ενός ζεύγους που κατέληξε στο διαζύγιο θα καταδείξει πως όταν ο ναρκισσιστικός δεσμός των μελών του έχει στηριχτεί σε μια ψευδή εικόνα του ζευγαριού, την οποία φαντασιακά υποστηρίζουν και οι δύο σύντροφοι, στο τέλος καταλήγουν να συντηρούν το φάντασμα μιας (ήδη διαλυμένης) ενότητας ως άλλοθι της επιθυμίας για ζωή.

Βιογραφικό

Ο Κώστας Σπηλιώτης σπούδασε εξ ολοκλήρου στη Γαλλία. Είναι πτυχιούχος κοινωνιολογίας του Πανεπιστημίου Paris IX – Dauphine. Έχει μεταπτυχιακό στον τομέα των πολιτικών επιστημών (επικοινωνία – πολιτική κοινωνιολογία), εκπόνησε τη διδακτορική διατριβή του στην πολιτική φιλοσοφία υπό την εποπτεία του κ. Dominique Colas και ανακηρύχθηκε το 2007 Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Paris IX – Dauphine. Παράλληλα, εκπαιδεύτηκε στην ψυχαναλυτική ψυχοθεραπεία, ατομική και ομαδική. Η διδακτορική διατριβή του κυκλοφόρησε σε μορφή βιβλίου το 2011 από τις Editions Universitaires Européennes της πόλης Saarbrücken Γερμανίας, ενώ δύο χρόνια αργότερα επανεκδόθηκε από το Atelier National de Reproduction des Thèses της Λιλ Γαλλίας. Έχει διδάξει στο τμήμα Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του Πανεπιστημίου 13 του Παρισιού, καθώς και στο πρόγραμμα «Ακαδημία Πλάτωνος» του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Έχει μεταφράσει κείμενα των Γκυ Ντεμπόρ, Ζαν Μπωντριγιάρ, Τζόρτζιο Αγκάμπεν, Λουίτζι Ρούσσολο, Σάμουελ Μπέκετ. Έχει δημοσιεύσει κείμενα στα περιοδικά Νέα Κοινωνιολογία, Κοινωνία των Πολιτών, Χρόνος, alloglotta, Le Banquet και La Revue du M.A.U.S.S. Ιδρυτικό μέλος του Ελληνικού Εκπαιδευτικού Ινστιτούτου Αναλυτικής Ψυχοθεραπείας Ομάδας και Οικογένειας, τακτικό μέλος της IAGP και της AISLF. Πρόσφατες δημοσιεύσεις: Théories du Code: Debord, Baudrillard, Deleuze, Guattari, EUE, Saarbrücken 2017, Η Εικόνα της Κοινωνίας του Καταναλωτισμού – Ο Μπωντριγιάρ στον καθρέφτη του Ντεμπόρ, Περισπωμένη, Αθήνα 2017, και «Φανατισμός – Από τον θρησκευτικό φονταμενταλισμό στον ναρκισσισμό της καθημερινής ζωής», Χρόνος, 62, [https://chronos.fairead.net/spiliotis-fanatismos], 2018. Οι ερευνητικές του αναζητήσεις κινούνται στο πεδίο της σύζευξης της πολιτικής σκέψης, της αισθητικής και της ψυχανάλυσης.


-Χρυσή Καριώτογλου, Ψυχολόγος-Ψυχοθεραπεύτρια: «Παιδί που πόνεσε-Ενήλικας που αποφεύγει ν’ αφεθεί στην αγάπη». 

Περίληψη πέμπτης εισήγησης-διάλεξης

Η έννοια της απώλειας και της ανασφαλούς προσκόλλησης (insecure attachment) που σχετίζεται με το διαζύγιο των γονέων, μέσα από το πρίσμα της ματιάς του ενήλικα που υπήρξε παιδί χωρισμένων γονέων. Παρουσίαση κλινικού υλικού μιας αναλυτικής ομάδας, όπου μέσα από τη διεργασία ομάδας ο 'τραυματισμένος' από το διαζύγιο των γονέων του ενήλικας, ανακαλύπτει τη διαδικασία μέσα από την οποία ο τρόπος με τον οποίο διαχειρίστηκε τα συναισθήματά του γύρω από την απώλεια της οικογένειας και του γονεικού ζευγαριού ως ασφαλούς ενότητας, επέδρασε στον τρόπο με τον οποίο σχετίζεται με τους άλλους ανθρώπους στην  ζωή του. Η αποφυγή σχέσεων δέσμευσης και αφοσίωσης, η ψυχική απομόνωση από τον 'άλλο' αντανακλά την 'απάντηση στο τραύμα' και εξυπηρετεί -χωρίς να αποδίδει όμως- το ενδοψυχικό (ασυνείδητο) σενάριο σύμφωνα με το οποίο η κοντινότητα και η δέσμευση (γάμος γονέων) συνδέεται με την απώλεια και τον πόνο.

Βιογραφικό

Η Χρυσή Καριώτογλου είναι Ψυχολόγος και Ομαδική Ψυχαναλυτική Ψυχοθεραπεύτρια. Εργαζεται στο Specialist Psychotherapy Service, Μονάδα Ψυχοθεραπείας ενηλίκων, του Εθνικού Συστήματο Υγείας (NHS)  του Ανατολικού Λονδίνου (Hackney), με ομάδες και ατομική θεραπεία ενηλίκων.

Σπούδασε Ψυχολογία στα Παν/μια Αθηνών και Caen (Νορμαδία, Γαλλία). Εκπαιδεύτηκε στην Ομαδική Ψυχαναλυτική Ψυχοθεραπεία (Group Analysis) στην Ελληνική Εταιρεία Ομαδικής Αναλυσης και Ψυχαναλυτικής Ψυχοθεραπείας και στην Ψυχοδυναμική Ψυχοθεραπεία στο Παν/μιο της Οξφόρδης, Αγγλίας.

Παράλληλα εκπαιδεύτηκε στην Dynamic Interpersonal Therapy και Mentalisation Based Therapy στο κέντρο Anna Freud του Λονδίνου.

Επίσης, παρακολούθησε την εισαγωγική εκπαίδευση στην υπαρξιακή ψυχοθεραπεία (Logotherapy) του Viktor Frank.

Εκπαιδεύτηκε ως Συμβουλος Τοξικοεξάρτησης (University of San Diego) και από το 2001 εώς το 2011 εργάστηκε στο Κέντρο Θεραπείας Εξαρτημένων Ατομων, στην Αθήνα και τις Φυλακές Πατρών.

Τα τελευταία χρόνια το επιστημονικό και κλινικό της ενδιαφέρον εστιάζεται στην Ψυχοθεραπευτική πράξη και την συνάντησή της με την εμπειρία της Ορθόδοξης Θεολογίας (πατερικά κείμενα).

Από το 2006 εργάζεται και ιδιωτικά.

Είναι παντρεμένη και ευτυχής μαμά δύο αγοριών.

Σάββατο 16 Φεβρουαρίου, 18:00-20:00


Λίνα Νικολακοπούλου, Ποιήτρια-Στιχουργός: «Στον αστερισμό της Αριάδνης».

Περίληψη έκτης εισήγησης-διάλεξης 

Μια ιστορία που δεν έπαψε  ποτέ  να καραδοκεί σαν ενδεχόμενο και  εμπειρία ζωής μέχρι σήμερα. Μιά Αριάδνη κι ένας Θησέας  σε κάθε στιγμή του χρόνου που συναντιούνται,ελκονται και παρέλκονται  αιφνίδια.Το όνειρο για ένα κοινό ταξείδι που  το ξημέρωμα  ανατρέπεται και γίνεται πιά ένα ταξείδι στό άγνωστο μιάς οδυνηρής ματαίωσης αλλά και στο άγνωστο τού ιδιου τού εαυτού.
Ο Μινώταυρος  είναι ακόμα εκει στον Λαβύρινθο της ύπαρξης και θέλει μεγάλο θάρρος  να τα βάλει κανείς μαζί του ξετυλίγοντας το προσωπικό του νήμα  προς το φώς της επόμενης μέρας.
Κι αυτό το θάρρος καμμιά φορά στο δίνει η απώλεια.

Βιογραφικό

https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%9B%CE%AF%CE%BD%CE%B1_%CE%9D%CE%B9%CE%BA%CE%BF%CE%BB%CE%B1%CE%BA%CE%BF%CF%80%CE%BF%CF%8D%CE%BB%CE%BF%CF%85

 

 

Ο κύκλος ομιλιών πραγματοποιείται με αφορμή την έκδοση του δεύτερου βιβλίου της Karyl Mc Bride, με θέμα τον χωρισμό.
"Χωρίς εσένα-Σπάζοντας τους τοξικούς δεσμούς ή η διαχείριση ενός αποχωρισμού", μετάφραση: Χριστόφορος Ζώνας, πρόλογος: Τρύφων Ζαχαριάδης 
Σελίδες: 346

τηλ.: 213 0291224

ΕΙΣΟΔΟΣ ΜΕ ΕΙΣΙΤΗΡΙΟ |
κανονικό: 10 €, μειωμένο: 5€
Για αγορά καλέστε στο Ίδρυμα Β & Μ Θεοχαράκη:
+30 210 36 11 206 | www.thf.gr