Οι εκδόσεις Πρώτη ύλη και η Αλυσίδα Πολιτισμού Ιανός
στην Θεσσαλονίκη παρουσιάζουν το βιβλίο του Άρη Πορτοσάλτε,
Στέφανος Μάνος. Τομή στην Αδράνεια
την Παρασκευή 4 Νοεμβρίου στις 7:00 μ.μ
στο βιβλιοπωλείο Ιανός, Αριστοτέλους 7.
 

  

book

button

Με τον Άρη Πορτοσάλτε συνομιλούν οι:
Σάκης Μουμτζής, αρθρογράφος στην εφημερίδα Καθημερινή
και
Πέτρος Παπασαραντόπουλος, δημοσιογράφος και διευθυντής των εκδόσεων Επίκεντρο.
Τη συζήτηση θα συντονίσει η εκδότρια Μαρία Κοκκίνου.
 


 

«Στον τόπο μας η αποδοχή μιας καινούργιας ιδέας, μιας ανακάλυψης, δεν είναι αυτονόητη, και η αρχική αμφισβήτηση ισχυρή. Ποιος να το έλεγε, σήμερα, ότι το ’90 έγινε τόση φασαρία για τον καταλύτη στην εξάτμιση, τον οποίο υιοθέτησε ο Μάνος και έλυσε το πρόβλημα του νέφους.».

Στο βιβλίο Στέφανος Μάνος: Τομή στην αδράνεια, ο υπουργός Στέφανος Μάνος αυτοβιογραφείται, μιλώντας χωρίς μισόλογα στον δημοσιογράφο Άρη Πορτοσάλτε για την πολιτική του σταδιοδρομία, για συνοδοιπόρους και αντιπάλους, με μια αμεσότητα και παρρησία που συχνά δεν τολμούν να επιδείξουν συνάδελφοί του. Ανατρέχει σε πάνω από 40 χρόνια πολιτικής διαδρομής και υπενθυμίζει αναλυτικά τα έργα κομβικής σημασίας που φέρουν την υπογραφή του, έργα που άλλαξαν τη ζωή μας.

Ο Στέφανος Μάνος, πολλές φορές ξένος στο ίδιο του το κόμμα, πολιτεύτηκε με γνώμονα τον πραγματισμό του. Στην ιστορική αναδρομή που ξετυλίγεται στις σελίδες του βιβλίου, παρακολουθούμε την πορεία του δίπλα στον Κωνσταντίνο Καραμανλή και τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη, τη σύγκρουσή του με τον Κώστα Καραμανλή και την Ντόρα Μπακογιάννη, καθώς και το πέρασμά του από το ΠΑΣΟΚ του Γιώργου Παπανδρέου και τις φιλελεύθερες αναζητήσεις του μέσω των «Ταύρων» και της «Δράσης».

Μια πολιτική συνεχούς δράσης με επιμονή στην ηθική. Οι σελίδες του βιβλίου βρίθουν από στιγμιότυπα μιας θαρραλέας και συγκρουσιακής πορείας, όπως την αφηγείται ο Στέφανος Μάνος καταθέτοντας τη δική του αλήθεια. Πρόκειται για μια βαρύνουσα μαρτυρία που φωτίζει τις δεκαετίες του ’70, του ’80, του ’90 έως και τις αρχές της δεκαετίας του 2000, από έναν πολιτικό που έχει αφήσει βαθιά τη σφραγίδα του και θα ήθελε να είχε πρωταγωνιστήσει στη Νέα Δημοκρατία, η οποία όμως, όπως λέει ο ίδιος, «δεν τον άντεχε».
Διατυπώνει την κρίση του για τον Κωνσταντίνο Καραμανλή, τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη και τους βαρόνους της Νέας Δημοκρατίας∙ μιλάει για τον Κώστα Καραμανλή, την Ντόρα Μπακογιάννη, τον Κώστα Σημίτη, τον Γιώργο Παπανδρέου, τον Αντώνη Σαμαρά, τον Αλέξη Τσίπρα, τον Κυριάκο Μητσοτάκη∙ μιλάει για τον Ανδρέα Ανδριανόπουλο και τον Άδωνι Γεωργιάδη, αλλά και για τον «καπάτσο» Γιούνκερ και τους αξιωματούχους της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Και, τέλος, δεν αποφεύγει να πει για τον εαυτό του: «Δεν θα έλεγα ότι είμαι εύκολος άνθρωπος».

Στο βιβλίο αυτό θα διαβάσετε την άποψή του για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, την υφαλοκρηπίδα, την εξόρυξη των υδρογονανθράκων, τον Μπάιντεν, και για πολλούς άλλους, τους οποίους ο αναγνώστης εντοπίζει εύκολα στο ευρετήριο ονομάτων της έκδοσης.

Μια πραγματιστική, συναρπαστική αφήγηση της πολιτικής ζωής του τόπου μας σε μια συζήτηση που θυμίζει συνέντευξη χωρίς τέλος.  

 

photo

 

Στοιχεία βιβλίου
Τίτλος: ΣΤΕΦΑΝΟΣ MANΟΣ. ΤΟΜΗ στην αδράνεια
Συγγραφέας: Άρης Πορτοσάλτε
Πρόλογος:
Θάνος Βερέμης
Επιμέλεια: Δέσποινα Κουτσομητροπούλου, Αντωνία Γουναροπούλου
Α' έκδοση: Απρίλιος 2022
Μαλακό εξώφυλλο
Σελίδες: 414
ISBN: 978-618-84202-5-0
Βάρος: 475gr

Λ.Τ: 17,90

 


 

Έγραψαν για το βιβλίο

Liberal.gr|Βίβιαν Ευθυμιοπούλου

«Aυτό που κάνει το βιβλίο σημαντικό και το τοποθετεί στην κατηγορία της “ιστορικής μαρτυρίας” είναι ότι υπερβαίνει τις ιστορικές μαρτυρίες και την αφήγηση ωραίων πολιτικών ιστοριών αλλά καταφέρνει να μας μεταφέρει το πολιτικό κλίμα της εκάστοτε εποχής, τις κυρίαρχες ιδέες και αντιλήψεις και τελικά τον τρόπο που ο Μάνος επιχείρησε να τις διεμβόλισει με τις ιδέες του».

Εφημερίδα Athens Voice|Aγγελική Μπιρμπίλη

«Ο Μάνος δεν νοιάστηκε ποτέ να γίνει αρεστός στο κομματικό ή σε οποιοδήποτε άλλο ακροατήριο, δεν ήταν ένας ευχάριστος πολιτικός. Αυτό το πλήρωσε, το ομολογεί άλλωστε και ο ίδιος με τεράστιες δόσεις αυτοσαρκασμού, σε αυτή τη μακριά ενδιαφέρουσα συζήτηση-σχεδόν 400 σελίδες γύρω από τη πολιτική και τα πρόσωπα που την άσκησαν τα τελευταία 50 χρόνια- με τον γνωστό και έμπειρο δημοσιογράφο. Γνωστό όχι μόνο γιατί βρίσκεται πολλά χρόνια στην πρώτη γραμμή της ενημέρωσης, αλλά και γιατί έχει κι αυτός την τάση να τα λέει έξω από τα δόντια και το πληρώνει. Συγγενείς περιπτώσεις».

THETOC.gr

«Ένα πορτρέτο του Στέφανου Μάνου μέσα από τα δικά του λόγια, δίνει το νέο βιβλίο του Άρη Πορτοσάλτε που είναι το απόσταγμα 40 ωρών συνομιλίας με τον πρώην υπουργό που άφησε το αποτύπωμά του στην μεταπολιτευτική Ελλάδα».

Eφημερίδα Καθημερινή|Βασίλης Αγγελικόπουλος

«Για όλα μιλάει ο Μάνος στο βιβλίο αυτό, παλιά και καινούργια -και επιπλέον για όλους. Ελάχιστοι είναι οι σημαίνοντες πολιτικοί παράγοντες παρελθόντος και παρόντος που δεν παίρνουν «αντίδωρο» από την αυστηρή αλλά δίκαιη κρίση του».

Eleftherostypos.gr|Δέσποινα Κονταράκη

«Έχει τη μορφή βιβλίου, αλλά στην ουσία είναι μια συζήτηση μακράς διαρκείας στην οποία ο αναγνώστης μπορεί να μπει σε όποια στιγμή θέλει και να διαβάσει όποιο κεφάλαιο επιλέξει. Το ξεδίπλωμα της ζωής του Στέφανου Μάνου μέσα από τις ερωτήσεις του Αρη Πορτοσάλτε δεν ακολουθεί αυστηρή χρονική σειρά ούτε επιστρατεύει ετικέτες που βάζουν σε κουτάκια τη σκέψη του φιλελεύθερου πολιτικού. Το τελευταίο ειδικά θα ήταν αδύνατο, αφού αν κάτι διακρίνει τον Στέφανο Μάνο είναι ότι σκέφτεται «έξω από το κουτί». 


 

Φωτογραφικό υλικό από το βιβλίο

 

photo from book

Εκλογές 1977

 

photo from book

Το σήμα των Φιλελευθέρων

 

photo from book

Σκίτσο του 1993 με αναφορά στην κυβερνητική καμπάνια που στόχευε στην αλλαγή των φορολογικών ηθών των πολιτών

 

photo from book

22 Σεπτεμβρίου 2000. Πρώτη Ευρωπαϊκή μέρα των πόλεων χωρίς αυτοκίνητο.
Καταφθάνουμε με τον Γιώργο Ψαχαρόπουλο στο Μέγαρο Μαξίμου με
ποδήλατο και ζητούμε να δούμε τον κ. Σημίτη.