Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα βασίζεται στο βιβλίο της Μαρίας Λιάσκα, Γεια σου κύριε άγγελε. Ένα ξεχωριστό βιβλίο για τα παιδιά που είναι λίγο «διαφορετικά»

 

Διάρκεια προγράμματος:  45΄

Ηλικίες: α +β+γ+δ δημοτικού

 

Στόχος του προγράμματος:

Τα παιδιά μαθαίνουν όχι απλά να αποδέχονται την διαφορετικότητα αλλά πως να διαχειρίζονται τις διάφορες καταστάσεις μέσα στις οποίες καλούνται να συμμετέχουν, να πράξουν έργο, να εξελιχτούν, να ζουν.
Η διαφορετικότητα δεν είναι μια φορεμένη λέξη αλλά γίνεται ένα ζωντανό πρόσωπο δίπλα μας. Ένα πρόσωπο που μπορεί να υπάρχει στο σπίτι μας στο σχολείο μας στις δραστηριότητες στην παιδική χαρά στα μαγαζιά στις διακοπές μας. Ένα πρόσωπο που μπορεί να είναι μικρό ή μεγάλο αγόρι ή κορίτσι κοντινό μας ή σε απόσταση. Η ιστορία του βιβλίου μακριά από διδακτισμό βοηθάει τα παιδιά αλλά και τους μεγάλους να αφαιρέσουν ένα βάρος ένα φόβο μια αγωνία ως προς την συμπεριφορά τους απέναντι στα παιδιά με πνευματικά σύνδρομα, ή κινητικές δυσκολίες, ή διάφορες διαταραχές που αποκλίνουν από την τυπική ανάπτυξη. Όταν ο φόβος αυτός φύγει τότε οι καρδιές και οι αγκαλιές ανοίγουν, η σκέψη ανοίγει και η ζωή εμπλουτίζεται και ομορφαίνει με χιλιάδες διαφορετικά χρώματα.

Αφήγηση με λίγα λόγια της ιστορίας του βιβλίου. Αφήγηση με διαδραστικό τρόπο ώστε να κεντρίζεται το ενδιαφέρον των παιδιών και να ενθαρρύνεται ή συμμετοχή τους

 

Ενσυναίσθηση

Μπαίνοντας στους ρόλους των αγγέλων
Κλείνουμε όλοι τα μάτια μας κι αναρωτιόμαστε πως μπορούμε να κάνουμε κάποια πράγματα με αυτόν τον τρόπο.
Δένουμε πίσω το ένα μας χέρι και βάζουμε κάποιες εργασίες να καταλάβουμε πως μπορούν και αν μπορούν να γίνουν με ένα χέρι.
Μπορεί κάποια παιδιά ή ομάδες παιδιών να διαλέξουν ποιος άγγελος θέλουν να είναι ανάλογα με το χρώμα και μετα θα παίξουν τον ρόλο που τους αντιστοιχεί.

 

Φιλία

Ένα άλλο θέμα που μπορούμε να προσεγγίσουμε είναι η φιλία. Αυτό ίσως σε μεγαλύτερες τάξεις του δημοτικού που έχει αναγνωριστεί η σημασία του καλύτερου μου φίλου.

Πως διαλέγουμε τον φίλο μας;

Μας μοιάζει;

Συζήτηση με τα παιδιά για το ποιος είναι ο φίλος τους πως γνωρίστηκαν τι τους αρέσει σε αυτόν κι αν πιστεύουν πως μοιάζουν ή πως είναι πολύ διαφορετικοί μα πάραυτα φίλοι.