book

button

15 Ιουνίου 2022, 7:00 μ.μ

Για να δείτε την εκδήλωση ζωντανά, πατήστε εδώ:  

 
   
 

Στέκοντας άφωνος απέναντι στην ιλιγγιώδη ανάπτυξη της τεχνολογίας, την καταστροφική επέλαση της περιβαλλοντικής κρίσης, την επιστροφή των λογής-λογής φονταμενταλισμών, αλλά και την αίφνης επανεμφάνιση φονικών πανδημιών, ο άνθρωπος επιχειρεί να ερμηνεύσει το γίγνεσθαι με αφετηρία την ατομική του, σχετική αλήθεια και ηθική, προσδίδοντας ο ίδιος νόημα αποκλειστικά, σε ό,τι κρίνει ότι θα μπορούσε χρησιμοθηρικά και ευδαιμονιστικά να τον (εξ)υπηρετήσει. Αδιαφορώντας την ίδια στιγμή για τον κάθε άλλο, ο homo postmodernicus αναγνωρίζει παντού εχθρούς, συνομωσίες, υποχθόνιες επιβουλές, μη βρίσκοντας πουθενά θεμέλιο ή κάποιο βαθύτερο νόημα, καθώς το τελευταίο έχει γίνει βορά στις ατομικές, πρόσκαιρες ορέξεις του.
Ενώπιον αυτής της πραγματικότητας, μπορεί άραγε η Ορθόδοξη θεολογία να διατυπώσει σωτηριώδη πρόταση; Διαθέτει τα απαραίτητα εκείνα ερμηνευτικά εργαλεία για την νοηματική προσπέλαση της ιστορίας και ολάκερης της πραγματικότητας; Είναι σε θέση να διαλεχθεί χωρίς φόβο και πάθος με τον σημερινό κόσμο;
 

Τρεις εκλεκτοί θεολόγοι συζητούν : Υπάρχει χώρος για την ερμηνευτική στην Ορθόδοξη θεολογία; Ποια είναι σήμερα η θέση και η σημασία των Πατέρων σε οικουμενική προοπτική; Γιατί η "θέωση" εξακολουθεί να είναι επίκαιρη;  

Για το βιβλίο θα μιλήσουν οι:

Χρυσόστομος Σταμούλης, Κοσμήτορας της Θεολογικής Σχολής Α.Π.Θ

Αικατερίνη Τσαλαμπούνη, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια του Τμήματος Κοινωνικής Θεολογίας και Χριστιανικού Πολιτισμού Α.Π.Θ.

και o

Νίκος Ασπρούλης, Θεολόγος, Αναπληρωτής διευθυντής της Ακαδημίας Θεολογικών Σπουδών Βόλου και διδάσκων (ΣΕΠ) του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου.  

Συντονίζει η εκδότρια Μαρία Κοκκίνου.  

 

Header-general

Χρυσόστομος Σταμούλης

Header-general

Αικατερίνη Τσαλαμπούνη

Header-general

Νικόλαος Ασπρούλης

 

Βιογραφικά ομιλητών

Ο Χρυσόστομος Σταμούλης γεννήθηκε το 1964 στη Άφυτο Χαλικιδικής. Σπούδασε θεολογία στα πανεπιστήμια της Θεσσαλονίκης, του Βελιγραδίου και του Ντάραμ Αγγλίας. Το 1989 αναγορεύτηκε διδάκτορας Θεολογίας στο Τμήμα Θεολογίας του Α.Π.Θ. Σήμερα είναι καθηγητής στο Τμήμα Θεολογίας του Α.Π.Θ. και διδάσκει τα μαθήματα της Δογματικής και Συμβολικής Θεολογίας και της Φιλόκαλης Αισθητικής της Ορθοδοξίας. Το 2021 εκλέχθηκε Κοσμήτορας της Θεολογικής Σχολής του Α.Π.Θ για τα επόμενα τρία χρόνια. Έχει συγγράψει σειρά βιβλίων και άρθρων. Μελέτες του έχουν δημοσιευτεί έπίσης στα αγγλικά, ιταλικά, γαλλικά, γερμανικά, σερβικά, ρουμανικά και ρωσικά. Τις διετίες 2011-2013 και 2013-2015 υπήρξε πρόεδρος του Τμήματος Θεολογίας του Α.Π.Θ. και μέλος της Συγκλήτου του ΑΠΘ. Έκανε μουσικές σπουδές στο Μακεδονικό και στο Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης και έχει εκδώσει πέντε ψηφιακούς δίσκους με δικές του συνθέσεις. Από το 1991 διευθύνει τη Χορωδία και την ορχήστρα Νέων Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος Θεσσαλονίκης. Συνεργάστηκε με σπουδαίους συνθέτες, διευθυντές ορχηστρών και τραγουδιστές της Ελλάδας και του εξωτερικού. 

Η Αικατερίνη Τσαλαμπούνη είναι Αναπληρώτρια Καθηγήτρια στο Τμήμα Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας της Θεολογικής Σχολής ΑΠΘ με γνωστικό αντικείμενο «Καινή Διαθήκη: Ερμηνεία, Θεολογία και Ιστορία των Χρόνων». Σπούδασε στο Τμήμα Θεολογίας της Θεολογικής Σχολής ΑΠΘ και συνέχισε τις μεταπτυχιακές της σπουδές στη Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου της Χαϊδελβέργης. Το 1999 έλαβε το διδακτορικό δίπλωμα από το Τμήμα Θεολογίας ΑΠΘ με τη διδακτορική διατριβή «Η Μακεδονία στην εποχή της Καινής Διαθήκης». Είναι μέλος διαφόρων ακαδημαϊκών εταιριών, όπως της Society of Biblical Literature, της European Association of Biblical Theology, και του Colloquium Paulinum. Είναι επίσης μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ελληνικής Βιβλικής Εταιρίας και της Ακαδημίας Θεολογικών Σπουδών Βόλου. Έχει δημοσιεύσει μελέτες σχετικές με ερμηνευτικά και θεολογικά ζητήματα της Καινής Διαθήκης καθώς και για την ιστορία της εποχής της. Κάποιες από αυτές είναι: Η Μακεδονία στην εποχή της Καινής Διαθήκης (2002), Οικολογία και Καινή Διαθήκη: Μέθοδος και ερμηνευτικά παραδείγματα (2013), Sola Scriptura: A Greek-Orthodox Perspective (2019) κ.ά.

Ο Δρ Νικόλαος Ασπρούλης είναι αναπληρωτής διευθυντής της Ακαδημίας Θεολογικών Σπουδών Βόλου και διδάσκων (ΣΕΠ) του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου. Έχει συγγράψει πλήθος μελετών και άρθρων, και έχει επιμεληθεί σειρά συλλογικών τόμων για την ιστορία της σύγχρονης Ορθόδοξης θεολογίας, τη θεολογική μεθοδολογία και ερμηνευτική, την πολιτική θεολογία, την αναλυτική φιλοσοφία, την οικοθεολογία και την πνευματικότητα. Είναι μέλος πολλών επιστημονικών και εκκλησιαστικών επιτροπών στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Η εκδήλωση θα γίνει με την υποστήριξη του bookia.gr

 

book