Το Εκπαιδευτικό πρόγραμμα βασίζεται στο βιβλίο της Ζαχαρούλας Καραβά «Ο Νταής του Ποντικοσχολείου μας», και μέσα από μία υπέροχη ιστορία αναφέρεται σε περιστατικά σχολικής βίας και Βullying.

Στόχος του προγράμματος:

Η ευαισθητοποίηση των παιδιών σε θέματα διαφορετικότητας και η ανάπτυξη της σχολικής ενσυναίσθησης σχετικά με τη βία και την ειρηνική αντιμετώπισή της.

Η πλοκή του προγράμματος βοηθάει τον μαθητή να ανακαλύψει μόνος του, χωρίς περιττό διδακτισμό ότι το καλό του καθενός εξαρτάται από το καλό του διπλανού μας. Η βιωματική μάθηση που εξασφαλίζεται μέσα από το θεατρικό παιχνίδι οδηγεί τον μαθητή να κατακτήσει βαθύτερη ενσυναίσθηση και να ανακαλύψει άγνωστες πλευρές των ανθρωπίνων σχέσεων.

Διάρκεια προγράμματος:  45΄

Ηλικία: α - β΄ Δημοτικού (τμήματα 2)

Λεπτομέρειες προγράμματος

Η ιστορία-η αφήγηση

Ένας μεγάλος τσακωμός και μία δυνατή φιλία…

Στο ποντικοσχολείο της γειτονιάς ο νταής ποντικός Ροκανούλης που δε χώνευε τη συμμαθήτριά του, ποντικίνα Ροκανούλα, αποφάσισε με ψέματα και συκοφαντίες να τη διώξει και να είναι αυτός ο αρχηγός όλων. Ένα απρόοπτο όμως γεγονός θα ανατρέψει τα σχέδιά του και θα δείξει ότι η δύναμη της συνεργασίας και της αλληλοβοήθειας μπορεί να νικήσει τα πάντα.

 

Θεατρικό παιχνίδι

Μέσα από το θεατρικό παιχνίδι με εναλλασσόμενους ρόλους τα παιδιά υποδύονται τους χαρακτήρες του έργου και ζωντανεύουν την ιστορία.

Ενσυναίσθηση

Μπαίνοντας στους ρόλους προσπαθούν τα παιδιά να νιώσουν τα συναισθήματα που προκαλούν οι συμπεριφορές των ηρώων και να μιλήσουν γι΄αυτά.

Συζήτηση

Τι είναι η σχολική βία και ο σχολικός εκφοβισμός (συζήτηση με τα παιδιά). Τα παιδιά μιλούν ανοιχτά για τι τους άρεσε και τι όχι στην συμπεριφορά των ηρώων της ιστορίας και πως μπορούν να ξεπεράσουν δύσκολες καταστάσεις.

Θέματα προς επεξεργασία

Εξετάζεται η δική τους αντίδραση σε παρόμοιες καταστάσεις και αναλύονται θέματα όπως η διαφορετικότητα, η φιλία, η συγχώρεση, η αδυναμία, η αλληλοβοήθεια και η αλληλεγγύη, μέσα από έναν γόνιμο διάλογο.

Κατασκευές

Εκπαιδευτικό υλικό με προτάσεις για ζωγραφική και δημιουργία τρισδιάστατων φιγούρων από πηλό συμπληρώνει την παρουσίαση του προγράμματος.