Οι ευαγγελικές και αποστολικές περικοπές και τα λυτρωτικά μηνύματά τους για τον σύγχρονο άνθρωπο με αφορμή το βιβλίο:

«Όλες οι Κυριακές του χρόνου, ανάλυση και σχόλια επί των Ευαγγελικών και Αποστολικών Αναγνωσμάτων της κυριακάτικης θείας Λειτουργίας»

 

 
book

 

button

 

 

Τετάρτη 18 Νοεμβρίου, 6:00 μ. μ.

Διαδικτυακή εκδήλωση

Για να την παρακολουθήσετε ζωντανά να στείλετε σχόλια, παρατηρήσεις ή απορίες
μεσω youtube πατήστε εδώ
 Για να την παρακολουθήσετε ζωντανά να στείλετε σχόλια, παρατηρήσεις ή απορίες
μεσω facebook πατήστε εδώ

Τα «Κυριακοδρόμια» είναι συλλογές ομιλιών στα ιερά ευαγγελικά και αποστολικά αναγνώσματα των Κυριακών του έτους, που συμβάλλουν στην εμβάθυνση στα μεγάλα και λυτρωτικά νοήματα του Ευαγγελίου.

  • Ποια είναι η αξία των Ευαγγελικών Αναγνωσμάτων στην καθημερινή μας ζωή;
  • Τι σημαίνει διαβάζω το Ευαγγέλιο σήμερα;
  • Γιατί τα Αποστολικά και Ευαγγελικά αναγνώσματα έχουν καταστεί απαραίτητο στοιχείο στη διάταξη της θείας Λειτουργίας ήδη από τα πρώτα χρόνια της οργανωμένης κοινότητας των χριστιανών;

 

Αυτά είναι μερικά από τα ερωτήματα στα οποία θα κληθούν να απαντήσουν οι:
Αρχιμ. Εφραίμ Τριανταφυλλόπουλος, Πρωτοσύγκελος Ιεράς Μητρόπολης Σισανίου και Σιατίστης, συγγραφέας του βιβλίου.
Αρχιμ. Βαρνάβας Γιάγκου, Διευθυντής Γραφείου Νεότητας της Ιεράς Μητροπόλεως Θεσσαλονίκης.
Π. Σπυρίδων Βασιλάκος, Εφημέριος Ιερού Προσκυνηματικού Ναού Ευαγγελιστή Λουκά Θηβών.
Αγγελική Καριώτογλου, Θεολόγος, Συγγραφέας.
Τη συζήτηση θα συντονίσει η εκδότρια Μαρία Κοκκίνου.

 

 

 

 
 

π. Βαρνάβας Γιάγκου

 

π. Εφραίμ Τριανταφυλλόπουλος

 

π. Σπυρίδων Βασιλάκος

 

 

bio

Αγγελική Καριώτογλου

 

 

Βιογραφικά ομιλητών

Ο Αρχιμ. Εφραίμ Τριανταφυλλόπουλος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1963. Υπηρετεί ως Πρωτοσύγκελλος στην Ιερά Μητρόπολη Σισανίου και Σιατίστης, στην οποία διακονεί ανελλιπώς από το 1995. Τελείωσε τις εγκύκλιες σπουδές του στο Λύκειο Αρρένων Νικαίας το 1980 και κατόπιν εισήχθη στην Παιδαγωγική Ακαδημία Τρίπολης (1980-1982). Συνέχισε με σπουδές Κοινωνιολογίας στην Πάντειο Ανωτάτη Σχολή Πολιτικών Επιστημών (1980-1982). Έλαβε μεταπτυχιακό δίπλωμα Ειδίκευσης (2006-2009) και διδακτορικό δίπλωμα (2009-2012) από τη Θεολογική Σχολή του ΑΠΘ. Αγαπάει τη Λογοτεχνία, την Ποίηση –κυρίως τα τρίστιχα χαϊκού των Ιαπώνων, τη Μουσική, το καλό θέατρο και τον καλό κινηματογράφο. Γνωρίζει τη γαλλική, αγγλική και ισπανική γλώσσα. Συγγραφέας αρκετών βιβλίων, γράφει και μεταφράζει θεολογικού και λογοτεχνικού περιεχομένου κείμενα. Τον Οκτώβριο του 2012, του απενεμήθη από τον Οικουμενικό Πατριάρχη το οφφίκιο του Αρχιμανδρίτη του Οικουμενικού Θρόνου.

Ο π. Βαρνάβας Γιάγκου είναι Ηγούμενος της Ιεράς Μονής Αγίας Θεοδώρας Θεσσαλονίκης και Διευθυντής του Γραφείου Νεότητας της Ιεράς Μητροπόλεως Θεσσαλονίκης. Γεννήθηκε στην Κύπρο το 1965. Τελείωσε τις εγκύκλιες σπουδές του στη Θεσσαλονίκη. Είναι πτυχιούχος των σχολών Φιλοσοφικής και Θεολογικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Διακονεί στον Ιερό Ναό Παναγίας Λαοδηγήτριας, όπου αναπτύσσει ιδιαίτερη ποιμαντική δράση με επίκεντρο τους νέους και τους φοιτητές.

Ο π. Σπυρίδων Βασιλάκος γεννήθηκε στον Πειραιά. Είναι πτυχιούχος της Ανωτέρας Εκκλησιαστική Σχολής Αθηνών και του τμήματος Κοινωνικής Θεολογίας της Θεολογικής Σχολής Αθηνών. Τον Ιανουάριο του 1995 χειροτονήθηκε διάκονος από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη πρώην Πειραιώς κ. Καλλίνικο και το Σεπτέμβριο του 1998 πρεσβύτερος από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη πρώην Θηβών και Λεβαδείας και νυν Μακαριώτατατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών κ. Ιερώνυμο. Είναι εφημέριος του Ιερού Προσκυνηματικού ναού Ευαγγελιστού Λουκά Θηβών. Διακονεί ως υπεύθυνος του Εκκλησιαστικού Ραδιοφώνου της τοπικής Εκκλησίας.

Η Αγγελική Τζουβάλη-Καριώτογλου κατάγεται από το Μεσολόγγι Αιτωλοακαρνανίας. Σπούδασε θεολογία στις Θεολογικές Σχολές του Πανεπιστήμιου Αθηνών και Munster της Γερμανίας, με ειδίκευση στην διδασκαλία του μαθήματος των Θρησκευτικών. Είναι διδάκτωρ της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Δίδαξε επί 35 χρόνια το μάθημα των Θρησκευτικών στα Σχολεία του Αρσακείου Ψυχικού. Στη διδακτορική της διατριβή με τον τίτλο "Αυθεντία και Ελευθερία στο μάθημα των Θρησκευτικών" (εκδ. Γρηγόρη, Αθήνα 2009) μελέτησε τα Νηπτικά Κείμενα της Εκκλησίας με στόχο να αναδείξει την προσωπικότητα του δασκάλου του μαθήματος των Θρησκευτικών, όπως αυτή θεμελιώνεται στη σχέση ελευθερίας πνευματικού πατέρα-πνευματικού τέκνου. Είναι συγγραφέας των βιβλίων "Το ομότιμον του άνδρα και της γυναίκας" (1984) και "Ζωντανό Σχολείο" (1997), καθώς και σχολικών βοηθημάτων Γυμνασίου και Λυκείου. Είναι παντρεμένη και μητέρα τεσσάρων παιδιών.

 

Η εκδήλωση θα γίνει με την υποστήριξη του bookia.gr