book

 

button
 

Σαρακοστή, Πορεία προς το Πάσχα

Τρίτη 22 Μαρτίου 2022, 7:00 μ.μ.

Για να δείτε την εκδήλωση ζωντανά, πατήστε εδώ:

 
 
   
 
 

«Φαιδρώς εισδεξώμεθα της νηστείας την είσοδον πιστοί, και μη σκυθρωπάσωμεν...

Την πάνσεπτον εγκράτειαν εναρξώμεθα φαιδρώς, ακτίνας απολάμποντες των αγίων εντολών Χριστού

του Θεού ημών...».

Mε αφορμή το πνευματικό οδοιπορικό προς το Πάσχα στο οποίο συμμετέχουμε την περίοδο της Μεγάλης Σαρακοστής, αναλύουμε τρία βιβλία/best seller που ήδη φιλοξενούνται σε πολυάριθμες βιβλιοθήκες Χριστιανών.

Τρεις σημαντικοί ομιλητές παρουσιάζουν την πορεία και την προσμονή που ενέχει το ταξίδι της Μεγάλης Τεσσαρακοστής, τη νηστεία και το Σταυρό της καθώς και την εσωτερική πορεία που μας οδηγεί σταθερά στην χαρά της Ανάστασης.

Οδηγοί μας οι συγγραφείς των βιβλίων, δύο μεγάλοι θεολόγοι, ο μακαριστός π. Αλέξανδρος Σμέμαν και ο Επίσκοπος Διοκλείας, Κάλλιστος Ware.

Για τα βιβλία θα μιλήσουν οι:

π. Σταμάτης Σκλήρης, Ζωγράφος, Αγιογράφος, Ιατρός.
Αγγελική Καριώτογλου, Θεολόγος, Συγγραφέας
και o
Κωνσταντίνος Μπελέζος, Καθηγητής της Θεολογικής Σχολής Αθηνών.

Συντονίζει η εκδότρια Μαρία Κοκκίνου.

 

 
 

 

 

 
 

Π. Σταμάτης Σκλήρης

 

Αγγελική Καριώτογλου

 

Κωνσταντίνος Μπελέζος

 
   
 

Χορηγός επικοινωνίας

 

book

 

Στηρίζουμε τους συνεργάτες μας

 

book

 

Tα βιβλία της εκδήλωσης μπορείτε να τα προμηθευθείτε με σημαντική έκπτωση από τη σελίδα εκκλησιαστικών ειδών ieramoni.gr

 

 
 

Βιογραφικά ομιλητών

O π. Σταμάτης Σκλήρης γεννήθηκε στον Πειραιά το 1946. Σπούδασε Ιατρική (1971) και Θεολογία (1976) στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Παρακολούθησε μαθήματα τέχνης και Ιστορίας της Τέχνης στο Παρίσι και στο Βελιγράδι. Έχει μελετήσει την τοιχογραφία της εποχής των Παλαιολόγων στα βυζαντινά μνημεία του 14ου αιώνα. Έχει δημοσιεύσει μελέτες θεωρίας και κριτικής της τέχνης σε διάφορα καλλιτεχνικά και θεολογικά περιοδικά. Το 1979 χειροτονήθηκε ιερέας κα από τότε υπηρετεί ως εφημέριος στην ενορία Κοιμήσεως Θεοτόκου Βούλας, στην Αθήνα. Το 1986 οργάνωσε Εργαστήριο Βυζαντινής Αγιογραφίας στο Ίδρυμα Γουλανδρή – Χορν. Δίνει διαλέξεις πάνω σε θέματα θεολογίας και αισθητικής της βυζαντινής εικόνας. Έχει λάβει μέρος σε διάφορες ομαδικές και ατομικές εκθέσεις (Γκαλερί «Ζυγός, 1991 και 1994, στην Αθήνα, Salon d' Automne", 1992 και 1993, «Salon des artistes francais" 1993 στο Παρίσι). Ως ζωγράφος έχει δημιουργήσει προσωπικό ύφος, το οποίο προέρχεται από σύνθεση της παραδοσιακής με τη σύγχρονη τέχνη.

 

H Αγγελική Τζουβάλη-Καριώτογλου κατάγεται από το Μεσολόγγι Αιτωλοακαρνανίας. Σπούδασε θεολογία στις Θεολογικές Σχολές του Πανεπιστήμιου Αθηνών και Munster της Γερμανίας, με ειδίκευση στην διδασκαλία του μαθήματος των Θρησκευτικών. Είναι διδάκτωρ της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Δίδαξε επί 35 χρόνια το μάθημα των Θρησκευτικών στα Σχολεία του Αρσακείου Ψυχικού. Στη διδακτορική της διατριβή με τον τίτλο "Αυθεντία και Ελευθερία στο μάθημα των Θρησκευτικών" (εκδ. Γρηγόρη, Αθήνα 2009) μελέτησε τα Νηπτικά Κείμενα της Εκκλησίας με στόχο να αναδείξει την προσωπικότητα του δασκάλου του μαθήματος των Θρησκευτικών, όπως αυτή θεμελιώνεται στη σχέση ελευθερίας πνευματικού πατέρα-πνευματικού τέκνου. Είναι συγγραφέας των βιβλίων "Το ομότιμον του άνδρα και της γυναίκας" (1984) και "Ζωντανό Σχολείο" (1997), καθώς και σχολικών βοηθημάτων Γυμνασίου και Λυκείου.

 

Ο Κωνσταντίνος Ι. Μπελέζοςείναι Καθηγητής στο Τμήμα Θεολογίας του ΕΚΠΑ. Αφού ολοκλήρωσε τις σπουδές του στη Θεολογική Σχολή Αθηνών, συνέχισε τις μεταπτυχιακές του σπουδές στη Γερμανία και τη Γαλλία. Το 1997 ανηγορεύθη Διδάκτωρ του Τμήματος Θεολογίας ΕΚΠΑ, με τη μελέτη: Η Ερμηνεία του Οικουμενίου του Σχολαστικού στην Αποκάλυψη του Ιωάννου (Ιστορική και μεθοδολογική προσέγγιση). Ασχολείται με ζητήματα Εισαγωγής στην Καινή Διαθήκη και Ερμηνείας της Βίβλου, Ερμηνευτικής Μεθοδολογίας και Πατερικής Ερμηνευτικής, Θεολογίας του Φύλου και Οικοθεολογίας, καθώς και πρόσληψης της Αγίας Γραφής στη νεότερη και τη σύγχρονη φιλοσοφική και λογοτεχνική Γραμματεία. Μέρος της έρευνάς του αφιερώνεται στην Ιστορία της Θεολογικής Σχολής Αθηνών και του ελληνόφωνου θρησκευτικού Τύπου από το 1826 μέχρι σήμερα. Αυτοτελείς μελέτες του: Χρυσόστομος καὶ σύγχρονη βιβλικὴ ἔρευνα (Ἡ χρονολογικὴ ταξινόμηση τῶν ἐπιστολῶν τοῦ Ἀπ. Παύλου) (1998, 20052, 20083, 20144). Ἡ Ἑρμηνεία τοῦ Οἰκουμενίου τοῦ Σχολαστικοῦ στὴν Ἀποκάλυψη τοῦ Ἰωάννου (Ἱστορικὴ καὶ μεθοδολογικὴ προσέγγιση) (1999). Ἡ Σημειολογία τοῦ Γάμου στὴν Ἀποκάλυψη τοῦ Ἰωάννου (Πρόσωπα καὶ συμβολισμοί) (2007). Οἱ Διδάκτορες τῆς Θεολογικῆς Σχολῆς τοῦ Πανεπιστημίου Ἀθηνῶν κατὰ τὰ ἔτη 1911-2006 (2007). Χριστὸς καὶ Γυναίκα στὴν Ἀποκάλυψη τοῦ Ἰωάννη (Ἡ βιβλικὴ μεταφορὰ τοῦ γάμου καὶ οἱ μεταμορφώσεις της) (2014). Καθηγητές της Θεολογικής Σχολής Αθηνών στη διακονία της Ερμηνείας και της Ερμηνευτικής της Καινής Διαθήκης (τα τελευταία 180 έτη) (2020). Ιστορία των νεοελληνικών μεταφράσεων της Καινής Διαθήκης (16ος αι. έως αρχές 20ού αι.). Η πρόταση του Καθ. Ιωάννη Ν. Καρμίρη (2020). Συμμετέχει, μεταξύ άλλων, με σύνταξη κηρυγμάτων στον συλλογικό τόμο του «Άρτου Ζωής»: Κυριακοδρόμιο. Γραπτά κηρύγματα βιβλικών θεολόγων στα ευαγγελικά αναγνώσματα (2011).

Η εκδήλωση θα γίνει με την υποστήριξη του bookia.gr