ΤΡΙΓΩΝΑ ΚΑΛΑΝΤΑ
 

ΒΙΒΛΙΟ «ΤΡΙΓΩΝΑ – ΚΑΛΑΝΤΑ», ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΟΡΦΥΡΑ

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ.

Χρόνος: 45 λεπτά

Μέγιστος αριθμός παιδιών: 28

Ηλικίες:  έως Ε΄ Δημοτικού

1) Παιχνίδια Γνωριμίας :

(χρόνος: 10 λεπτά)

 

Καθόμαστε σε κύκλο. Ο καθένας λέει το όνομά του και μια λέξη που του έρχεται στο μυαλό, όταν ακούει τη λέξη «Χριστούγεννα».
Για πιο μικρή ομάδα: Καθόμαστε σε κύκλο. Κάθε παιδί λέει το όνομά του. Αμέσως μετά, σε χαρτί του μέτρου, ο εμψυχωτής γράφει στο κέντρο τη λέξη «Χριστούγεννα» και ζητά από τα παιδιά να πουν μια λέξη που τους έρχεται στο μυαλό όταν ακούν τη λέξη αυτή. Γράφει την κάθε απάντηση των παιδιών στο χαρτί, γύρω γύρω από την κεντρική λέξη (αυτό λέγεται «αράχνη»).
 

2) Δραματοποίηση:

(χρόνος: 15 λεπτά)

Με βάση τις σελ. 10-11, ο εμψυχωτής κάνει στα παιδιά ερωτήσεις:
- Τι γιορτάζουμε μέσα στις 15 μέρες που λείπουμε από το σχολείο; (Παραμονή Χριστουγέννων, Χριστούγεννα, Παραμονή Πρωτοχρονιάς, Πρωτοχρονιά, Θεοφάνεια)

- Τι ξέρετε για την ιστορία της Γέννησης Του Χριστού; (κρατώντας παράλληλα ανοιχτό το βιβλίο στις σελ. 10 – 11 για να βλέπουν από μακριά τα παιδιά τις εικόνες). Μέσα από τις απαντήσεις των παιδιών, ξεδιπλώνεται η ιστορία: Ευαγγελισμός της Παναγίας, το ταξίδι της Παναγίας και του Ιωσήφ στη Βηθλεέμ, η στιγμή της Γέννησης του Χριστού, το Άστρο των Χριστουγέννων που οδήγησε τους Μάγους στη φάτνη και προσκύνησαν τον Χριστό προσφέροντάς του δώρα, ποια ήταν αυτά τα δώρα.

 

Ο εμψυχωτής χωρίζει τα παιδιά σε 3 ομάδες ισάριθμες. Δίνει σε κάθε ομάδα να συμπληρώσει την Χριστουγεννιάτικη Α-Β (σελ.8-9) ή την ακροστοιχίδα των Χριστουγέννων (σελ. 15).Τους δίνει 3 λεπτά. Στο τέλος του χρόνου, όποια ομάδα έχει συμπληρώσει τα πιο πολλά και σωστά ζητούμενα, θα αποτελέσει την ομάδα που θα δραματοποιήσει τη σκηνή των Μάγων με τα δώρα.
 

Δραματοποίηση: 3 παιδιά υποδύονται τους μάγους με τα δώρα, 1 παιδί το Άστρο των Χριστουγέννων, τα υπόλοιπα παιδιά της ομάδας, τους αγγέλους που πλαισιώνουν τη φάτνη. Αρχίζουμε από παγωμένη εικόνα και με το σύνθημα του εμψυχωτή, ζωντανεύει η σκηνή και οι Μάγοι προσφέρουν τα δώρα. (Για λόγους σεβασμού, κανένα παιδί δεν θα υποδυθεί την Παναγία, τον Ιωσήφ και τον Χριστό. Γι’ αυτόν τον λόγο, ο εμψυχωτής μπορεί να έχει μαζί του μια ζωγραφιά της φάτνης ή μια μικρή φάτνη μαζί του, να την τοποθετήσει ως σημείο αναφοράς  στο πλαίσιο που θα ορίσει ως θεατρική σκηνή ή αν έχει φάτνη ο χώρος που επισκέπτεται, να πραγματοποιήσει εκεί τη δράση).
3) Δραστηριότητες

(χρόνος 10 λεπτά)

Τα παιδιά κάθονται στα τραπεζάκια. Φτιάχνουν:

Χριστουγεννιάτικη κάρτα, είτε βασισμένη στη σελ. 20 (τη ζωγραφιά με το αγγελάκι), είτε δική τους. Εναλλακτικά, αντί για κάρτα, μπορούν να ζωγραφίσουν το αγγελάκι, να το κόψουν και να το κολλήσουν σε χαρτόνι, φτιάχνοντας έτσι ένα στολίδι για το Χριστουγεννιάτικο δέντρο τους.
Ζωγραφίζουν μια από τις ζωγραφιές του βιβλίου (σελ. 16, σελ. 26, σελ. 30).
 

Καλή Επιτυχία!

 

Πληροφορίες – δηλώσεις συμμετοχής: 2130291224, email: marketing@porphyrabooks.gr